Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Tänk till!” – Starta klippet för att höra räddningschefens tips till dig som ska parkera vid stranden! Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Räddningstjänsten rasar mot dåliga parkeringar vid badstränder

Uppdaterad
Publicerad

Ogenomtänkta parkeringar vid de västsvenska badplatserna får nu räddningstjänsten att ryta ifrån.
– Vi tycker att det är jätteallvarligt, det handlar ju om människoliv, säger räddningschefen Hans Blohm.

Vid larm om drunkning och andra sjukdomsfall är det vanligt att räddningstjänst och ambulanser åker ut till badplatser. Men många gånger tar det stopp innan de ens kommit fram – på grund av dåligt parkerade bilar. 

– Det händer ju varje år att man blir stående. Vi kommer alltid fram till slut, men det tar ju mycket längre tid och det handlar ju om minuter om någon håller på att drunkna eller är skadad, säger Hans Blohm, ställföreträdande räddningschef vid Räddningstjänsten Stenungssund Tjörn Orust, STO. 

Bilar blockerade vägen

Hans bild är att problemet finns utmed hela Bohuskusten, men de upplever stora problem på några specifika badplatser i sitt område: Henån, Svanesund och Stenungsbaden. 

– Hade vi varit här i går hade vi inte kommit fram, konstaterar Hans Blohm när SVT Nyheter Väst följer med till Svanesunds badplats. 

– Då var det bilar som blockerade hela vägen fram. 

Orsaken som Räddningstjänsten STO kan se är att parkeringsplatserna vid badplatserna många gånger är små. Så när både turister och bofasta ska bada under sommarsäsongen räcker platserna helt enkelt inte till. 

Vädjar till badgäster: Tänk efter före

Räddningstjänstens vädjan till allmänheten nu är att tänka ett varv till innan man parkerar sin bil. 

– Kommer det fram en stor bil om jag ställer mig här? Brandbilar är ju som lastbilar i storlek, så det krävs ju lite plats.  

Hur allvarligt är det här problemet? 

– Vi tycker att det är jätteallvarligt, det handlar ju om människoliv. För den som är drabbad och dess anhöriga är det ju jätteviktigt att vi kommer fram. Det handlar ju om liv och död, så enkelt är det, säger Hans Blohm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer