Parkeringsproblemen vid Henåns badplats är ett känt problem. Foto: SVT/TT

Kommunen medveten om parkeringsproblemen – har gjort förbättringar 

Publicerad

Parkeringssituationen på Henåns badplats lyfts fram som en av de värre av Räddningstjänsten för Stenungsund, Tjörn och Orust.  
Orust kommun är medvetna om problemet och har agerat. 

Henån badplats, Småholmarna, ligger vackert belägen strax norr om samhället. Och för att ta sig dit använder de allra flesta bilen. 

– Problemen som uppstår beror helt enkelt på att antalet besökare överstiger antalet tillgängliga parkeringsplatser, sammanfattar Björn Martinsson, chef för affärsdrivande verksamhet på Orust kommun. 

Han berättar att man från kommunens sida är medvetna om de problem som Räddningstjänsten upplever med framkomligheten. Därför har förbättringar gjorts inför årets säsong. 

Större p-yta

Dels har man iordningställt och skyltat för en extra parkeringsyta i närheten. Dels har den befintliga grusplanen utökats i storlek. Björn Martinsson säger att han inte fått till sig någon mer kritik hittills i år kring parkeringssituationen. 

– Att det här ska fungera bygger ju mycket på att den enskilde individen tar eget ansvar. Av ren okunskap eller misstag kan alla parkera dåligt inemellan, men jag tror att det handlar om undantag, säger han. 

Kan bli fler åtgärder

Problemen som Räddningstjänsten ser på flera håll utmed Bohuskusten är att bilar parkerar så tätt att en brandbil inte skulle kunna ta sig fram till stranden vid ett olycksfall, något som i värsta fall skulle kunna kosta liv. 

Björn Martinsson utesluter inte att det kan bli aktuellt med fler åtgärder vid Henåns badplats. 

– Det skulle kunna handla om att asfaltera parkeringsytan så att man kan göra markeringar på den. Men då krävs det att man från politiskt håll avsätter pengar till detta, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer