Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sten Wandel från Föreningen strandmiljö Laholm är märkbart irriterad över situationen när SVT Nyheter möter honom. Foto: SVT

Efter domen mot bilstranden – nu är bilarna istället överallt

Uppdaterad
Publicerad

Laholms kommun har förbjudits att främja bilparkering och trafik på stranden – men ändå har det blivit mer fritt att köra än tidigare. Så som det nu har blivit ville ingen ha det.
– Ingen har vunnit på det här, konstaterar Mats Olofsson, ordförande i Strand för alla, föreningen som är för fortsatt bilstrand vid Laholmsbukten.

Inte heller Sten Wandel från föreningen Strandmiljö Laholm som har drivit kampen emot biltrafik på stranden är nöjd.

– Så som det blivit i sommar ville ingen ha det, säger också han.

Förbjöds främja bilparkering

Domen som kom en dag före midsommarafton skulle bli ett avslut på en flera år lång juridisk strid om motorfordon på delar av stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand.

Mark- och miljödomstolen förbjöd Laholms kommun att fortsätta ”främja” bilparkering och trafik på stranden.

Men resultatet har istället blivit ett mer eller mindre laglöst land där alla så kallade betongsuggor, som markerade gränserna mellan parkeringszoner och bilfria zoner, plockats bort av Laholms kommun.

Kommunen tolkar domen

Tillförordnade kommunchefen Erland Björkman menar att kommunen inte hade något val. Se honom förklara varför kommunen gjort bilstranden gränslös:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunen om gränslös bilstrand: ”Överdrivet att kalla det kaos” Foto: SVT

En avgränsning tillbaka

Efter SVT:s intervju har föreningen Strand för alla tillsammans med en privat markägare återinrättat en av avgränsningarna med betongsuggor. Det handlar om den yttersta norra gränsen mot den del av stranden som består av lös sand.

– Det gör vi för att bilister inte ska köra upp där och fastna. Där har det nämligen aldrig gått att köra, eftersom sanden är för lös, säger Mats Olofsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer