Osäker framtid. Domen från mark- och miljödomstolen skriver inte rent ut att bilstranden förbjuds, däremot förbjuds kommunen att ”främja motorfordonstrafik och parkering av motorfordon på strandområdena”. Foto: Föreningen strandmiljö Laholm

Laholm förbjuds använda stranden som bilparkering

Uppdaterad
Publicerad

Det kan vara slut med bilar på stranden i Mellbystrand och Skummeslövsstrand. Mark- och miljödomstolen förbjuder kommunen att anvisa parkering på stranden.

Det är inte första gången som mark- och miljödomstolen tar beslut mot bilstranden vid Laholmsbukten. Förra gången revs beslutet upp av högre instans på grund av domstolstekniska felaktigheter.

När samma domstol nu på nytt fått avgöra saken blir domslutet inte ett lika tydligt förbud mot bilstrand, men det kan i praktiken ändå innebära slutet för parkering på stranden.

Förbjuds att främja biltrafik

Att låta bilar köra på stranden är, enligt domstolen, att bedöma som en miljöfarlig verksamhet, både för människors hälsa och för risken att känslig natur förorenas.

Laholms kommun förbjuds därför att ”främja motorfordonstrafik och parkering av motorfordon på strandområdena” skriver domstolen.

Domstolen ger ett par exempel på vad det betyder:

Kommunen måste sluta med att anvisa till strandparkering via bland annat hemsida och skyltar. Underhåll av bilnedfarterna till stranden, i kommunens regi, måste också upphöra.

Kommunen äger inte stranden

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med Elisabet Babic (M) som är kommunstyrelsens ordförande i Laholm.

– Vårt juridiska ombud går igenom vad domen innebär för kommunen. I morgon onsdag kommer vi att veta mer, hur vi ska agera och om vi ska överklaga domen, säger hon.

Domen är riktad enbart emot Laholms kommuns agerande för bilstranden. Kommunen är dock inte själv markägare till strandområdet, utan den tillhör ett antal privata fastighetsägare. Domstolen skriver att domen inte ska hindra dessa markägare från ”att utöva sina rättigheter på samma sätt som tidigare”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.