I klippet berättar Per Qvarnström om likheterna i att vara dödsmetalltrummis och radioprogramledare, varför dödsmetall är bra för familjelivet och varför han inte spelar sin egen musik i radion. Du får även några smakprov från replokalen. Foto: SVT

Radio-Per: ”Dödsmetall är bra för mindfulness”

Publicerad

För de flesta hallänningar är han känd som den trevliga programledaren i radion. Men ute i övriga världen förknippas namnet Per Qvarnström först och främst med extremt trummande i dödsmetallbandet By Night. Efter sju års uppehåll ska de nu stå på scen igen i hemstaden Falkenberg.

När Per Qvarnström började på Radio Halland för ungefär sju år sedan, hade han år bakom sig av turnerande på klubbar runt om i Europa och spelningar på stora festivaler med dödsmetallbandet By Night.

– Vi spelar ganska hård musik även i P4 men avgrundsvrål och dubbla baskaggar är kanske inte vad den publiken förknippar mig med, säger Per Qvarnström.

Men finns det en motsättning mellan Radio-Per och Dödsmetall-Per?

– Egentligen inte tror jag. I P4 ska man vara trevlig, lite trevligt sällskap, det är vad radion är. Men om man ska vara trevlig är det bra att ha en liten pysventil, säger Per Qvarnström.

– Dödsmetall ett mycket bra sätt för mindfulness. Man bara rensar ut allting ur kroppen all negativ energi och så kan man vara den man är.

By Night firar 20-årsjubileum

Senast han stod på scen med By Night var på Metaltown i Göteborg 2012.

– Vissa av medlemmarna har spelat med stora band som varit ute och turnerat och andra i bandet ville inte turnera. Men suget att spela har funnits där hos allihopa. Vi har aldrig sagt att vi har slutat spela, vi har bara inte spelat, säger Per Qvarnström.

– Vi har fått åtta barn på fem gubbar så det är klart att det tar ju sin lilla tid.

Nu firar bandet 20 år och för att fira ska publiken få uppleva bandet i hemstaden Falkenberg igen den 1 juni.

– Det blir som en hyllning till de där 14-åringarna som vi var. Det glada gänget när vi startade bandet. Vi tänkte att vi vill spela det där gamla låtarna från vår storhetstid och hylla dödsmetallen på något sätt.

Storhetstiden bakom sig

Även om det nu blir en återförening är de 35-åriga familjefäderna i dagens By Night överens om att  de har storhetstiden bakom sig. Men Per Qvarnström stänger inte dörren helt för de som vill se bandet utanför Falkenberg.

– Vi har sagt att det bara ska vara en spelning men vi har fått lite förfrågningar både från folk nere i Europa och här i Halland. Vad som händer får vi se, säger Per Qvarnström.

I klippet berättar Per Qvarnström om likheterna i att vara dödsmetalltrummis och radioprogramledare, varför dödsmetall är bra för familjelivet och varför han inte spelar sin egen musik i radion. Du får även några smakprov från replokalen.

Fakta:By Night

Visa

Dödsmetallbandet By Night startade 1999 i Falkenberg. Genom åren har bandet släppt tre album: Burn the flags (2005), A new shape of desperation (2006) och Sympathy of tomorrow (2012). Bandet har turnerat runt om i Europa och spelat på festivaler. Senaste spelningen var på Metaltown i Göteborg 2012. By Night firar nu 20 år och den 1 juni gör bandet en exklusiv återföreningsspelning i hemstaden Falkenberg. Nuvarande medlemmar är:

Per Qvarnström – trummor

Martin Karlsson – basgitarr

Christoffer Andersson – sång

André Gonzales – gitarr

Henrik Persson – gitarr 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer