Foto: TT

Rädsla för abortvirus – stor ridtävling i Kungsbacka inställd

Uppdaterad
Publicerad

Efter att norska hästar testat positivt för det fruktade EHV-1, även kallat abortvuris, väljer Kungsbacka Ridklubb att ställa in sitt största årliga evenemang för att inte riskera smittspridning.

– Det känns så klart inte alls bra att ställa in en tävling, samtidigt bedömer vi att det är det enda ansvarfulla vi kan göra. Vi vill inte agera smittspridare, säger tävlingsledare Carl-Johan Elofsson.

Kungsbacka Ridklubb skulle ha arrangerat Kopparbergs Grand Prix den 7-10 mars där uppemot 400 hästar deltar, något som bland annat Norra Halland rapporterat om tidigare.

Men efter att beskedet om positiva EHV-1-resultatet kom från Norwegian Horse Festival blåser Kungsbacka ridklubb alltså av arrangemanget. Det är en ren säkerhetåtgärd, inga av klubbens hästar har konstaterats sjuka.

Hoppas hålla tävlingen senare

Det är inte klart om de norska hästarna hade den neurologiska varianten av viruset som nyligen drabbat två stall i Stockholms län. Kungsbacka Ridklubb hoppas nu kunna hålla tävlingen senare i år.

– Det är något vi får stämma av med Svenska Ridsportförbundet i ett senare skede. Leverantörer och andra inblandade har varit väldigt förstående, nu är det viktigaste att smittan inte sprids vidare, säger Carl-Johan Elofsson.

Fakta: EHV-1 hos häst

Herpesviruset EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.