Kolla vad som gäller i din kommun. Foto: Google och TT

Raketer på nyårsafton – det här gäller i de halländska kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Sugen på att fyra av fyrverkerier på nyårsafton? Då kan det vara bra att känna till vad som gäller i just din kommun. Utifrån de lokala ordningsföreskrifterna har SVT kartlagt på vad som gäller för pyrotekniska varor i de halländska kommunerna.

• Falkenbergs kommun

Tillstånd krävs för att inom områden med sammanhållen bebyggelse använda pyrotekniska varor. Här ges, till skillnad från en del andra kommuner, inga undantag för till exempel nyårsafton.

• Halmstads kommun

Tillstånd krävs inom hela kommunen med undantag för påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt därpå följande dag till klockan 03.00. Men på några platser i kommunen är det alltid förbjudet att skjuta fyrverkerier. Till exempel i ett avgränsat område i centrum (se kartan) och närmare än 200 meter från sjukhuset.

Det är också förbjudet närmare än 200 meter från de flesta sjukhem, ålderdomshem, servicehus och Halmstads ridhus.

I det här avgränsade området av Halmstads centrum är det alltid förbjudet att fyra av fyrverkerier. Foto: Halmstads kommun

• Hylte kommun

Tillstånd krävs inom hela kommunen med undantag för påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton samt till följande dag klockan 03.00.

• Kungsbacka kommun

Här finns det ingenting i de lokala ordningsföreskrifterna som reglerar pyrotekniska varor. Men faktum är att från och med den 1 januari 2019 så kommer nya ordningsföreskrifter att tillämpas i kommunen, och i dessa anges det att det framöver kommer att krävas tillstånd för att fyra av fyrverkerier inom detaljplanelagt område.

• Laholms kommun

Tillstånd krävs inom hela kommunen med undantag för påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton från klockan 18.00 till klockan 01.00 samt följande dag.

• Varbergs kommun

Här krävs det tillstånd från polismyndigheten att använda pyrotekniska varor. Inga undantag ges på nyårsafton.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.