Foto: Polisen

Rättegång för fårslakten inställd

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen skulle rättegången ha inletts mot två män som står åtalade för att på ett mycket grovt sätt ha slaktat två får i anslutning till en pizzeria i Falkenbergs kommun. Men för sjätte gången ställs rättegången in. Huvudvittnet dök inte upp.

Strax efter klockan nio på tisdagsförmiddagen drog förhandlingarna igång i sal 2 i Varbergs tingsrätt. Förhandlingarna avbröts dock omgående eftersom huvudvittnet inte dök upp i rätten.

Rätten beslutade därför att man skulle ta en paus för att försöka lokalisera vittnet. En stund senare beslutade rätten att ställa in rättegången. Det är sjättegången som rättegången ställs in.

En av männen som misstänks för att ha slaktat fåren utan bedövning och därefter låtit fåren förblöda. Foto: SVT

– Det är väldigt dåligt. Det har gått lång tid sedan den här gärningen begicks. Människor glömmer och minnet blir sämre. Det kostar väldigt mycket pengar varje gång ställs in, säger Andreas Bergman, kammaråklagare.

Vilka åtgärder vidtas när man inte dyker upp på förhandlingar?

– Det är domstolens uppgift att se till att alla kommer till förhandlingarna. Det första som händer är att man får betala ett vite om man inte inställer sig. Tingsrätten kan ta beslut att hämta in vittnet till förhandling. Det ville jag i dag.

SVT Nyheter Halland har varit i kontakt med vittnet som uppger att hen uteblivit av hälsoskäl.

Detta har hänt

Det var i juni 2015 som polisen hittade två döda får i ett skjul i anslutning till en pizzeria Falkenbergs kommun. Polisen fick kännedom om händelsen efter att ett vittne som fotograferat när de båda åtalade föst in fåren i skjulet larmade.

När polisen kom till platsen hittade man dels de döda fåren som hade avskurna halsar och en blodig kniv på en fönsterkarm inne i skjulet.

Läs också: Får fick halsar avskurna på pizzeria

Männen misstänks för att ha slaktat fåren utan bedövning och därefter låtit fåren förblöda. Innan slakten ska fåren har transporterats på ett gallersläp på motorvägen. Åklagaren menar att även djurtransporten varit olaglig och männen åtalas därför även för brott mot djurskyddslagen.

En av männen är dessutom åtalad för att ha hotat vittnet som larmade om händelsen.

Båda männen nekar till brott och ingen av männen är ägare till pizzerian som ligger i anslutning till där fåren hittades. SVT Nyheter Halland kommer att finnas på plats under rättegången och rapportera. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.