Foto: SVT

Rättegången mot ”Hammarkvinnan” avslutad

Uppdaterad
Publicerad

Den 48-åriga kvinna som misstänks för att ha mördat en släkting i Kungsbackatrakten ska stanna kvar i häktet i väntan på dom.

– Det finns inga som helst tvivel, säger Anders Johansson, åklagare.

Under onsdagseftermiddagen avslutades rättegången mot den 48-åriga kvinna som misstänks för att ha mördat en äldre släkting i Kungsbackatrakten i slutet av januari. Efter dagens förhandlingar meddelade Varbergs tingsrätt att hon ska stanna kvar i häktet i väntan på domen som kommer om två veckor.

Advokaten: ”Kan sluta hur som helst”

Trots att kvinnan har erkänt de faktiska omständigheterna så menar hennes advokat att det finns saker som talar för att hans klient inte behöver vara skyldig till mordet på släktingen.

Mord i Kungsbacka

– Dels har vi ett knivstick som hon inte vill kännas vid som kan ha varit det dödande. Sedan handlar det om att hon befann sig i en psykos. Hon trodde bland annat att hennes pappa var död vilket inte var fallet. Man har inte heller hittat några spår i min huvudmans bil som hon ska ha satt sig i efter dådet, säger Jan Breikss, kvinnans advokat.

Men hon har ju erkänt?

– Ja, hon vill inte förändra sin berättelse eller ljuga men det finns omständigheter här, bland annat psykosen, som gör att man inte kan vara helt säker på vad som har hänt.

Åklagaren: ”Det är glasklart”

Åklagaren Anders Johansson har dock en helt annan uppfattning.

– Det finns inga som helst tvivel i det här målet som jag ser det. Det är glasklart, bättre bevisning får man inte, säger han.

Hur ser du på att advokaten sår tvivel kring händelsen?

– Det tycker jag inte han lyckats göra. Det finns inga som helt tvivel och kvinnans erkännande stöds av den tekniska bevisningen.

Yrkar på vård

Det var den 29 januari som kvinnan greps på E6 mellan Göteborg och Kungsbacka där hon jagade en annan bilist med en hammare. Två dagar senare anträffades en äldre släkting till kvinnan mördad i Kungsbackatrakten. Kvinnan hade fått motta ett flertal knivhugg i huvudet och bröstet och ”hammarkvinnan” sattes snart i samband med dådet.

Det är sedan tidigare fastställt att kvinnan led av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället och att hon fortfarande gör det. Åklagaren yrkade därför på att kvinnan ska dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Kungsbacka

Mer i ämnet