Foto: SVT

I dag kan hon dömas för släktgårdsmordet

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren har yrkat på psykiatrisk vård för ”hammarkvinnan”. I dag faller domen i släktgårdsmordet utanför Kungsbacka i slutet av januari.

Den 47-åriga kvinnan har erkänt att hon åkte hem till sin avlägsna släkting – en kvinna i 70-årsåldern – på en gård utanför Kungsbacka och högg ner henne med en kökskniv.

LÄS MER: Hammarkvinnan lovade ex-sambon en gård på landet

Mord i Kungsbacka

Kroppen hittades först flera dagar senare av en granne som tyckte det var konstigt att gardinen hängde på snedden köksfönstret. När grannen tittade in såg hon att hela bostaden var i oreda och att kvinnan låg död på köksgolvet.

Hotade trafikanter med hammare

Då hade polisen två dagar tidigare omhändertagit en kvinnan på motorvägen mellan Kungsbacka och Göteborg. Hon gick omkring på vägen och hotade trafikanter med en hammare i handen. Senare framkom att det bara vara timmar efter det misstänkta mordet i Kungsbacka. Men det visste polisen ingenting om då.

Kvinnan överlämnades till psykvården och berättade där osammanhängande att hon trodde att hon hade dödat någon.

När den äldre kvinnan hittades död två dagar senare föll bitarna på plats.

Glasklar bevisning

Åklagaren Anders Johansson sa till SVT Nyheter Halland i samband med rättegången att det inte finns några som helst tvivel om att kvinnan har dödat sin släkting. Han vill få henne dömd för mord.

– Det är glasklart, bättre bevisning får man inte. Kvinnans erkännande stöds av den tekniska bevisningen, säger han. 

Han har yrkat på psykiatrisk vård eftersom det har konstaterats att kvinnan led av en psykiatrisk störning vid gärningen.

LÄS MER: Kvinnans egna ord: ”Jag styrdes av en urkraft”

Domen faller i dag klockan 14 i Varbergs tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Kungsbacka

Mer i ämnet