Foto: SVT

Hammarkvinnans egna ord: Styrdes av urkraft

Uppdaterad
Publicerad

Den så kallade ”hammarkvinnan” har tidigare erkänt att hon tagit livet av en äldre kvinna i Kungsbacka. Under samtal vid en rättspsykiatrisk undersökning uppger kvinnan att hon hade problem att skilja mellan dröm och verklighet den dag gärningen inträffade.

Den 47-åriga kvinnan greps den 29 januari efter ett tumult på E6 där hon gick till attack med en hammare mot medtrafikanter. Hon hade i hög hastighet krockat med flera fordon och vid händelsen hade hon, enligt undersökningen, en ”stark upplevelse av att hon var på väg till kärleken och att alla försökte stoppa henne”.

Det i sin tur gjorde att kvinnan agerade aggressivt mot medtrafikanter och polis. Vid undersökningen beskriver kvinnan det som en ”närmast religiös upplevelse” och att kärleken hon talar om inte nödvändigtvis handlade om en person. Hon uppger att  ”en väg till kärleken kunde vara döden”, exempelvis genom att bli skjuten av polis.

Mord i Kungsbacka

Styrdes av en ”urkraft”

Samtidigt beskriver kvinnan att hon upplevt eufori under en veckas tid när händelsen inträffade. Då upplevde sig kvinnan styrd av en ”urkraft från tidens begynnelse”. Hon kunde inte påverka något, utan ”åkte bara med”. 

Det var först efter händelsen på E6:an som den äldre kvinnan hittades död på en fastighet i Kungsbackatrakten. Hammarkvinnan och mordoffret kände varandra.

En liten rättspsykiatrisk undersökning är vad kvinnan nu genomgått. Av den framgår att hon upplevt stress, sömstörning och relationsproblematik.

Under den aktuella dagen kände hon sig styrd och ”utan möjlighet att påverka förloppet”. Läkaren utesluter inte att kvinnan lider av en psykisk störning. Hon är på sannolika skäl misstänkt för mord och har erkänt att hon har tagit livet av den äldre kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mord i Kungsbacka

Mer i ämnet