Turerna kring bilar på stranden i Laholms kommun har varit många. Foto: SVT

Rätten: Ingen trafik på stränderna i Laholm

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen avslår de överklaganden som kommit in om Länsstyrelsens beslut att hindra bilar på stränderna i Laholms kommun. Därmed står det fast att bilar inte får parkeras på stränderna från 31 maj.

Det var i april i år som Länsstyrelsen Halland beslutade att fastighetsägare på Skummeslövsstrand och Mellbystrand ska sätta upp bommar vid fastigheternas nedfarter till stränderna. Detta för att förhindra bilar på stranden. Över trehundra personer har sedan dess överklagat beslutet. Mark- och miljödomstolen avslår nu dessa.

Kommunen kommer överklaga

Kommunstyrelsens ordförande, Ove Bengtsson (C), säger att Laholms kommun kommer överklaga beslutet.

– Hade vi haft parkeringsplatser där så hade detta varit en ickefråga men det har vi inte, så därför är det av stor vikt att man får parkera på stranden, säger han.

Företagare har sedan tidigare uttryckt oro över Länsstyrelsens beslut. I våras pratade SVT Nyheter Halland med en företagare som driver livsmedelsbutik nära stranden. Se klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med Stefan Andersson från Företagarna Laholm till ett regnigt Skummeslövsstrand och hör honom berätta mer om företagarperspektivet på beslutet om bilparkering vid stranden. Foto: Peter Osterberger/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.