Varbergs fästning och Halmstad slott får sällskap av nytt byggnadsminne. Foto: Länsstyrelsen Halland

Regeringen skyddar Landeryds station

Uppdaterad
Publicerad

Landeryds station från 1906 i Hylte kommun hade stor betydelse för utvecklingen av samhället på orten. Nu förklaras området runt stationen som byggnadsminne.

– De stationsbyggnader vi nu prioriterar och alldeles särskilt skyddar för framtida generationer är en del av vårt kulturarv. De berättar mycket om oss människor, vårt lands utveckling och fortsatta utmaningar, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande från regeringen.

Övriga stationer som skyddas som statliga byggnadsminnen är Ornäs station i Borlänge, Fåglaviks station i Herrljunga och banvaktsstugan i Pessinajokk i Kiruna.

I Halland finns 52 byggnadsminnen. Fem av dessa är statligt ägda. Varbergs fästning, Halmstads slott, Tylöns fyrplats och Nidingens fyrplats får sällskap av en gammal station i Landeryd. De skyddas enligt kulturmiljölagen.

– Det är en väldigt fin kulturmiljö med riksintressen. Den består av fina stationsbyggnader, lokstall och tjänstebostäder. Landeryds stationssamhälle är av riksintresse, säger Hans Bergfast, samhällsbyggnadsenheten länsstyrelsen Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.