Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag hoppas vi får synpunkter på hur utbildningen kan bli ännu bättre” säger Peter Honeth, som på fredagen besökte lärarutbildningen på Högskolan i Halmstad i klippet ovan. Foto: Emelie Skoog

Regeringens utredare: så ska lärarutbildningen bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningskvaliteten och statusen ska höjas. Det vill regeringen som tillsatt en särskild utredare som ska ta fram underlag till att förbättra landets lärarutbildningar.

På fredagen var han på besök för att diskutera med lärarstudenter och personal på Högskolan i Halmstad.

– Utbildningen till ett av Sveriges viktigaste yrken måste vara kvalificerad, säger utredare Peter Honeth som fått flera synpunkter från lärarstudenter om vad som brister i dagens utbildning.

Till exempel handlar det om att kunna möta elever som mår dåligt och därför riskerar att hamna i utanförskap och kriminalitet.

Peter Honeth, som tidigare arbetat som statssekreterare vid Utbildningsdepartementet, ska bland annat ta fram förslag på hur antagningskraven till lärarutbildningarna kan höjas och vad som krävs för att ämneslärarutbildningen ska stärkas.

Underlaget ska presenteras i slutet av november 2024.

Varför utredningen görs berättar utredare Peter Honeth i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.