Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Bredberg Petterson, Fortifikationsverkets generaldirektör, Max Elger, finansmarknadsminister och Mikael Beck, regementschef Luftvärnsregementet presenterade under tisdagen den nya satsningen på Lv6 i Halmstad. Foto: SVT

Miljardinvestering på luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen investerar 1,3 miljarder kronor till en ny fastighet på Luftvärnsregementet Lv6 i Halmstad för att kunna införa det nya luftvärnssystemet Patriot.

– Det här är ett välkommet beslut. Det är en helt nödvändig del för att vi ska kunna slutföra införandet av nya förmågor i luftvärnet, säger Mikael Beck, regementschef Luftvärnsregementet.

Enligt uppgifter har beslutet fattats under en snabb process med anledning av den rådande säkerhetspolitiska situationen.

Så sent som i november gjordes en storsatsning på Luftvärnsregementet när försvarsmakten överlämnade den dyraste vapeninvesteringen hittills, det amerikanska robotsystemet Patriot, som köptes in för 10 miljarder.

– Den nya anläggningen ska härbärgera patriotsystemet och ska tillgodose försvarsmaktens behov av utbildning och mycket annan verksamhet kopplad till systemet, säger Maria Bredberg Petterson, Fortifikationsverkets generaldirektör.

20 000 kvadratmeter

Den nya anläggningen kommer att vara i storlek med Stockholms slott, cirka 20 000 kvadratmeter. Bygget kommer i inledas 2023 och avslutas 2025.

– Det har en strategisk betydelse att ha en väl fungerande anläggning i Halmstad, säger Max Elger, finansmarknadsminister.

  • Ett luftvärn är defensivt och används mot en motståndare som angriper
  • För 25 år sedan var attackflyg tvunget att flyga nära sitt anfallsmål för att kunna avfyra sina vapen. Nu kan en angripare avfyra attackrobotar från långa avstånd som går med hög fart och precision mot sitt mål.
  • Bombflyg verkar från hög höjd och kryssningsrobotar kan avfyras på mycket långa avstånd och flyger ofta mot sina mål på låg höjd.
  • Taktiska ballistiska missiler skjuts på långa avstånd, upp till 500 kilometer och kommer mot målet i mycket hög fart och i det närmaste rakt uppifrån.

Källa: Försvarets Materielverk (FMV)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer