Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lars Gustafsson (KD) står fast vid regionstyrets linje om att en ambulans för akut psykiatri inte lämpar sig i Halland. I klippet berättar han varför. Foto: SVT

Region Halland väljer bort psykiatriambulanser – ”Förutsättningarna finns inte”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att satsa på ambulansverksamhet inom psykiatrin i Sveriges regioner. I Halland har frågan tidigare varit aktuell genom en motion från Sverigedemokraterna men regionstyret säger nej.

1,4 miljoner kronor. Så mycket lade Region Halland på mobila team inom psykiatrin under förra året. Pengarna läggs på ett projekt som innefattar hemvårdsteam inom psykos- missbruks- och rättpsykiatrisk vård och samverkan mellan ambulans och psykiatri.

– Halland är avlångt och då lämpar sig inte den typ av ambulansverksamhet som man har i exempelvis Östergötland, säger Lars Gustafsson (KD), ordförande i driftnämnden psykiatri i Halland.

Sverigedemokraterna står fast vid sitt förslag

Sverigedemokraterna i Region Halland har tidigare motionerat om att införa så kallade psykiatriambulanser, och även budgeterat för det i sin skuggbudget för 2023. Ett förslag som inte fått gehör i regionfullmäktige.

– Vi tror att man hade kunnat vinna på det i form av bemötandet av de här patienterna samtidigt som det skulle avlasta polis och övrig sjukvård till viss del, säger Stina Isaksson, gruppledare för Sverigedemokraterna i regionfullmäktige.

I klippet förklarar Lars Gustafsson (KD) varför regionstyret valt bort renodlade psykiatriambulanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.