Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så går bajsdonationen till – från att bajset hamnat i en utfällbar en potta blir det till kapslar att svälja. Se överläkare Arne Kötz visa. Foto: Marcus Alakangas

Ditt bajs kan bli medicin för andra – Hallands sjukhus söker bajsdonatorer

Uppdaterad
Publicerad

”Ditt bajs kan ge sjuka patienter livskvalité”. Med de orden söker Region Halland nya bajsdonatorer. Avföringen blir medicinkapslar för andra patienter. Här visar överläkaren Arne Kötz hur det går till.

Laboratoriet på sjukhuset i Halmstad är ett av tre i Sverige som tillverkar de speciella kapslarna med människoavföring. Se hur det går till i klippet ovan.

Friskt bajs återställer tarmfloran

Kapslarna återställer tarmfloran efter antibiotikabehandling hos patienter som drabbats av diarrésjukdom, orsakad av tarmbakterien Clostridioides difficile.

– Många som drabbas blir väldigt begränsade eftersom de knappt vågar lämna hemmet, säger Arne Kötz, överläkare i bakteriologi på Hallands sjukhus.

För att bli bajsdonator behöver du anmäla dig via 1177.se. Blodprov och andra tester genomförs innan bajsdonationen godkänns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.