Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
ST-läkaren Hannah Wahnlund berättar hur studien går till och varför hon hoppas att den kan få betydelse. Foto: SVT

Studie: Bebisar födda med kejsarsnitt smörjs in med bakterier från mammors tarmar och underliv

Publicerad

Barn som föds med kejsarsnitt löper större risk att utveckla allergier och astma. Lösningen tros vara att exponera nyfödda med bakterier från mammors tarm och underliv – något som testas vid sex sjukhus i landet.

– Vi vet att det finns kvinnor som frågar om man får smeta in sin bebis med sina bakterier vid födseln, säger ST-läkaren Hanna Wahlund.

Den stora frågan som studien ställer sig är om det går att överföra tarm- och underlivsbakterier från mammor till kejsarsnittfödda barn och få samma effekter som vid vaginal födsel där exponering sker naturligt.

Det finns i dag mammor som på egen hand smörjer in sina barn med bakterier, men det är inget som regionerna runt om i landet rekommenderar. Dessutom exponeras barnen i studien med bakterier som undersökts innan.

– Vi vill inte heller införa något i klinisk praxis innan det är testat vetenskapligt att det har effekt, säger Hanna Wahlund.

Så mycket större risk löper barnen att få allergi

I dag löper barn födda med kejsarsnitt 21 procent högre risk att utveckla allergier. Bland har det slagits fast i en stor nationell studie.

– En onaturlig bakterieflora under de månader som immunsystemet utvecklas hos barnet kan ligga bakom allergiutveckling senare i livet, säger Hanna Wahlund, ST-läkare inom verksamhetsområde obstetrik- och gynekologi i Örebro.

Sex sjukhus i landet deltar

Sex sjukhus i Sverige deltar i studien, nämligen: Universitetssjukhuset i Örebro, Södersjukhuset, Akademiska sjukhuset, Vrinnevisjukhuset i Norrköping, Universitetssjukhuset i Linköping, Norrlands universitetssjukhus i Umeå och Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Målet är att inkludera 330 mammor, som planerar att föda med kejsarsnitt, i studien.

– Även patienter som föder vaginalt kan rekryteras till studien som kontrollgrupp, berättar Hanna Wahlund.

Att ta initiativ att själv smörja in sina barn är något som vården inte rekommenderar i dag.

Hör mer hur studien går till i klippet och varför kejsarsnittfödda barn riskerar att gå miste på viktiga bakterier

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.