Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joline och mamma Ellinore Linder valde att delta i stor studie för barn födda med kejsarsnitt. Hör Ellinore berätta om varför. Foto: SVT

Joline, 2, föddes med kejsarsnitt – ingår i stor nationell studie om bakteriers påverkan

Publicerad

Tvååriga Joline ingår i en stor nationell studie på barn födda med kejsarsnitt. Frågan studien ställer är om det går att överföra tarm- och underlivsbakterier från mammor till kejsarsnittfödda barn och få samma effekter som vid vaginal födsel där exponering sker naturligt.

– Det kändes viktigt att vara med och föra forskningen framåt, säger Ellinore.

Under två års tid följdes dottern Joline från Ervalla i Örebro kommun upp med en rad olika tester på bland blod, saliv och avföring.

Om hon vid sin födseln lottades till att smörjas in med bakterier från mamma Ellinore eller inte har familjen ännu inte fått svar om.

Vill bidra till ökade kunskaper om kejsarsnitt

Men än har inga tecken på allergier eller astma upptäckts – något som barn födda med kejsarsnitt löper extra stor risk att få.

– Vi lockades att vara med i studien eftersom det finns för lite forskning. Det känns viktigt att forska om kejsarsnitt och allergier, säger Ellinore.

Rädslan för att föda vaginalt gjorde att kejsarsnitt var en självklarhet för Ellinore.

Hör henne berätta om hur det gick till när hon hamnade i en stor nationell studie.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.