I klippet ovan berättar Karin Hesselgård, förvaltningschef närsjukvården i Region Halland mer om de skärpta rekommendationerna. Foto: SVT

Efter vaccinbråket – Region Halland vill se standby-listor i länets kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland rekommenderar nu kommunerna i länet att införa stand-by listor för överblivna vaccindoser. Detta efter den hårda kritiken mot att delar av hemvårdsförvaltningens ledning i Halmstad fått vaccinsprutan, trots kö för personalen inom den patientnära vården.

– Det inte ska uppstå sådana här situationer igen. Det är väldigt sorgligt att det blev så här för var och en gör så gott man kan, för man vill inte slänga några doser, säger Karin Hesselgård, förvaltningschef för närsjukvården Region Halland.

När regionens vaccinationsteam var på Slottparkens äldreboende i slutet av januari fick de vaccindoser över eftersom flera i personalen tackade nej till vaccinering och flera äldre inte var friska nog för att få sprutan.

Istället för att kassera doserna gavs de till ledningen på hemvårdsförvaltningen, som var nära till hands geografiskt, eftersom det bara återstod några minuter innan vaccinet skulle bli odugligt, vilket Hallandsposten var först med att berätta.

”Tycker det är orättvist”

Händelsen har väckt starka reaktioner och kritik har riktats mot hemvårdsförvaltningen men två undersköterskor som SVT Nyheter Halland varit i kontakt med tycker kritiken är orättvis.

– Jag tycker det är orättvist att folk reagerar så. Situationen är som den är, den är inte enkel och det är svårt att ta beslut idag, säger Sandra Depta, undersköterska på boendet.

I klippet ovan berättar undersköterskan Sandra Depta vad hon tycker om de nya rekommendationerna med en standby-lista. Foto: SVT

I klippet ovan berättar förvaltningschefen för närsjukvården Karin Hesselgård mer om stand-by listor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.