Efter 27 år som folkvald politiker ställer inte Mats Eriksson (M) upp nästa mandatperiod. Foto: SVT

Regionordförande Mats Eriksson (M) slutar

Uppdaterad
Publicerad

Idag meddelade Region Hallands styrelseordförande Mats Eriksson (M) att han, efter 27 år som folkvald, inte ställer upp nästa mandatperiod.

– Skälen är att man skall leva som man lär, jag fick möjligheten att axla viktiga uppdrag när jag var knappa 40 år och nu är det dags för en ny röst i Halland, säger Mats Eriksson idag.

Men Mats Eriksson vill också, som han själv uttrycker det, se om det finns någon som tycker att han kan tillföra något i en annan verksamhet eller organisation, kort sagt; se om han är intressant på arbetsmarknaden.

”Jag har aldrig jagat ett uppdrag”

Innan han påbörjade några politiska uppdrag jobbade Mats Eriksson i 14 år som chef på Medborgarskolan i Varberg. Han har också varit kompanibefäl på dåvarande I16 och han har spelat väldigt mycket dansbandsmusik.

Mats Eriksson började som politiker i Varberg på nittiotalet och gled sedan in i dåvarande landstinget tack vare en mentor.

– Jag har aldrig jagat ett uppdrag. Det blev landstinget tack vare Anita Persson, en klok politisk mamma, som jag brukat säga. Hon lotsade in mig i politiken och in i landstinget. Sedan fastnade jag här, säger Eriksson.

Mer tid till dragspelet

Har du några andra intressen förutom dragspel som du kan jobba inom?

– Det man tänker på närmast är något som rör regional utveckling, sjukvård, ledning och styrning. Men det gör inget om det blir mer till för musicerande också, säger han och skrattar.

Kommer du inte att sakna detta uppdrag?

– Jo, det tror jag. Men mitt liv har inte bara bestått av politik, vi har ett stort umgänge med min familj, säger han.

Få tunga dagar

Vad minns du mest?

– Att genomföra vårdvalet i Halland var väldigt stimulerande. När man gått i land med en knivig fråga är tillfredsställelsen ännu större. På alla år är det inte fler dagar än ena handens fingrar som det tagit emot att gå till jobbet.

Vad var det jobbigaste då?

– När vi skulle hantera situationen med mögelskolor i Varberg var jobbig. Det var ett stort rabalder och vi gjorde en stor sanering. I slutänden var det kul att vi gick i mål, avslutar Mats Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer