Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det gör ju att det kommer bli en större transparens för kommuner” – hör David Pålsson, kommentera lagförslaget. Personen till höger har inget med fallet att göra. Foto: SVT

Register för familjehem saknas: ”Inte säkert att brister upptäcks”

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten har ansvaret att utreda de familjehem de använder. Men det finns i dag inget nationellt register över hemmen. Det är därför inte säkert att information om brister som upptäckts förs vidare till övriga kommuner.

Det är kommunernas ansvar att utreda familjehemmen innan placering.

– Även om en socialnämnd köper in tjänsten från ett konsulentföretag så ska de utreda familjerna själva, säger David Pålsson, docent vid Stockholms universitet.

Starta klippet för att höra vad lagförslaget om familjehemmen och nationellt register innebär.

Flicka placerades i olämpligt familjehem

I augusti 2023 placerade socialförvaltningen i Halmstad en flicka i ett familjehem som Lessebo kommun samtidigt försökte stoppa. I november 2023 fastställde kammarrätten familjehemmet som olämpligt och det förbjöds i Lessebo kommun, på grund av brister i omsorgen om barnen.

Men det dröjde tre månader innan socialförvaltningen i Halmstad fick kännedom om domen.

Starta klippet nedan för att höra socialförvaltningarna om fallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kan inte se det på något annat sätt än att lagstiftaren inte har tänkt på det här scenariot” – hör i klippet kritiken från Joachim Danielsson (S), ordförande för socialnämnden i Lessebo. Foto: SVT

Vad är ett konsulentföretag?

En konsulentverksamhet är ett privat företag som kommuner kan anlita för att rekrytera och förmedla kontakten med familjehem.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.