Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför anläggs det allt fler batterilager i Sverige? Starta klippet och lyssna på Fredrik Lundström från energibolaget som förklarar Foto: SVT

Så snabbt ökar batterilagring i Sverige – här svarar experten på tre frågor om jättebatterier

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en boom av storskaliga batteriparker som kopplas in på elnätet just nu. Vilken nytta har vi av jättebatterierna och hur kan det påverka vårt elpris?

Se Fredrik Lundström, forskningshandläggaren på Energimyndigheten, i klippet ovan svara på tre frågor om storskalig batterilagring.

Nytt batterilager i Kungsbacka kan ge el till 3 000 hushåll

Anläggningen i Hanhals, utanför Kungsbacka, är en av de senaste och en av de största storskaliga batteriparker som kopplats på elnätet.

Se hur det fungerar och varför det byggs:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kommer det nya batterilagret utanför Kungsbacka att påverka hushåll och industrier? Starta klippet och följ med till den nya batterianläggningen i Hanhals, Kungsbacka. Foto: Naima Abdi

BATTERIBOOM I SVERIGE

I maj 2024 är elva stora batterianläggningar med över 5 megawattimmar i drift i Sverige. Nio av dessa byggdes efter 2021.

27 anläggningar är byggstartade och ytterligare 46 planerade.

Källa: Ny Teknik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.