Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christoph Lange, teknisk projektledare för Axpo, visar det nya batterilagret i Landskrona. Foto: Anna Simonsson

Sveriges största batterilager ska säkra elen i Landskrona

Uppdaterad
Publicerad

Nu står Sveriges största batterilager klart i Landskrona. Om elen tar slut kan batterierna försörja en fjärdedel av Landskronas alla hushåll med el i en timme.

Lagret i Landskrona ska framförallt användas för att stabilisera det nationella elnätet. Batterierna är tänkta att täcka upp den förnybara energin. Den energin är väderberoende och elproduktionen kan variera från dag till dag.

Batterierna kan lagra upp till 20 MW, vilket motsvarar elförbrukning för omkring 4 000 hushåll. Elen som lagras i batterierna är en blandning av den el som finns i det svenska elsystemet.

Består av brandfarliga batterier

Under processens gång har Landskrona Energi arbetat ihop med räddningstjänsten för att förebygga brandrisk. Lagret består nämligen av litium-jon batterier, en brandfarligt batterityp som är mycket svårsläckt.

– Det är en ganska liten risk, säger Johan Holmstedt, VD på Landskrona Energi.

Hör vilka förebyggande åtgärder som har satts in i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.