Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet visar Jonas Tannerstad, Öbo, anläggningen med 16 laddplatser i Rosta. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

Solen laddar hyresgästernas bilar: Öbo först i Sverige

Publicerad

För några år sen invigde Örebrobostäder 16 laddplatser i Rosta vid Stjärnhusen i Örebro. Ett koncept de var först med bland de allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige.

– Vi både producerar och lagrar elen som hyresgästerna använder till sina bilar, säger Jonas Tannerstad på Öbo.

Anläggningen i Rosta byggdes från grunden och består av en carport med solceller på taket, laddplatser och ett batterilager. När nya laddplatser byggs framåt är planen att i så stor utsträckning som möjligt använda hela eller delar av det konceptet.

– Det kan bli så att vi sätter solcellerna på ett hus eller på taket på en befintlig carport, säger Jonas Tannerstad, chef el-och automation Öbo.

Miljöskäl

Det finns flera anledningar till ambitionen att använda solenergi i möjligaste mån.

– Det är mycket av miljöskäl. Vi vill kunna producera så mycket el som möjligt istället för att ta det från andra källor. Det är också ett led i att minska trycket på det omgivande elnätet, säger Jonas Tannerstad.

25 procent av parkeringsplatserna

I dag har Öbo 100 laddplatser för sina hyresgäster. Ytterligare 100 stycken ska upp i år och bostadsbolaget siktar på att 20-25 procent av parkeringsplatserna ska vara för laddbara fordon år 2030.

– Vi ska anstränga oss för att nå det, ekonomin påverkar givetvis men vi ska försöka få in det här tillsammans med allt annat som ska göras på Öbo, säger han.

I klippet visar Jonas Tannerstad anläggningen i Rosta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.