Rekordmånga flyktingbarn får kommuner att tänka om

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ensamkommande flyktingbarn är rekordstort just nu och Halmstad kommun är beredda att ta till okonventionella metoder för att hitta familjehem åt dem. På torsdag kväll, mitt i sommaren, ska de värva nya familjer på stadsbiblioteket.

Det kommer alltid fler flyktingar på sommaren. En anledning är att det under dessa varmare tider är lättare att ta sig över Medelhavet och hit. 2014 var det väldigt många ensamkommande flyktingbarn som kom hit och det var svårt för många kommuner att lösa boenden för dem. 2015 var det många redan i början av året.

Nu är Migrationsverket tvungna att placera ut fler barn än dem som kommunen redan har avtalat om och kommunen kan inte säga nej.

– Då får vi ofta ett fax till vår myndighetsutövning, två eller tre dagar innan ungdomen kommer. Så vi har inte någon lång framförhållning på den enskilda placeringen, säger Eric Semb, kvalitetschef på socialförvaltningen i Halmstad.

Måste tänka nytt

Därför måste kommunen nu ta till okonventionella metoder för att hitta familjehem. Som att ringa före detta medarbetare, eller som en idé på idéstadiet, att låta studenter bo i ett stort kollektiv och ta emot ensamkommande flyktingbarn tillsammans.

I vanliga fall kan en familj ha fått avslag från att vara familjehem, för att de haft en betalningsanmärkning eller att de är trångbodda, men nu kan de inte ställa de kraven.

– Är man empatiska och bra människor, och har en extra säng, så kan jag mycket väl tänka mig att vi placerar ungdomar där, säger Eric Semb.

Gör bakgrundskontroller

Men ni placerar dem inte var som helst?

– Nej, vi gör ju fortfarande bakgrundskontroller och vi gör hembesök, men vi får kompromissa lite med kvalitetskraven, säger han.

Vill folk hjälpa till?

– Vi uppfattar att det är en väldigt stor efterfrågan på att få hjälpa till. Just för den här gruppen ungdomar ser vi ett ganska stort engagemang, säger Eric Semb.

På torsdag kväll klockan 17 håller kommunen en informationsträff på stadsbiblioteket i Halmstad om hur man kan bli ett familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.