Fiskaren Johnny Andersson drog upp rekordhummern på 4,95 kilo. Foto: Privat

Jättehummer fångad i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

När fiskaren Johnny Andersson var ute och drog upp sina tinor utanför Varberg, låg där något han aldrig skådat förut. En jättehummer på 4,95 kilo.

– Jag har fiskat sedan jag var 15 år, i dag är jag 71 och jag har aldrig sett en så här stor hummer. Det var väldigt roligt, säger Johnny.

Det var på onsdagsförmiddagen som jättehummern drogs upp på Johnny Anderssons fiskebåt ungefär 15 sjömil utanför Läjets fiskehamn. Då han aldrig tidigare sett en så stor hummer kontaktade han den lokala fiskbutiken för att låta de ta en titt på besten.

– Jag tänkte att de kanske ville ha den som dekoration eller liknande, säger Johnny.

Fiskhandlaren Patrik Ingemarsson var en av de som tog emot när Johnny kom in till butiken med sin stora fångst.

– Min första tanke var att den var otroligt stor och att den måste vara väldigt gammal, säger han.

Tillbaks i havet

Patrik Ingemarsson såg till att fångsten fotograferades, vägdes in och dokumenterades.

– Eftersom den har gått så länge i havet var det inte på tal om att koka den, utan den ska tillbaka till havet. Vi som är fiskare och fiskehandlare vill värna om hummerbeståndet och en hummer som är så här stor reproducerar sig väldigt bra, säger Patrik Ingemarsson.

Är det här en rekordstor hummer?

– Det är en rekordstor hummer för hamnen. Alla gånger, säger Rosanna Ingemarsson fiskehandlare på Läjets Fisk.

Hummern är nu markerad för att man ska kunna ha viss möjlighet att följa den nu när den är tillbaka i havet igen.

Experten: ”Väldigt ovanligt”

I svenska vatten kan hummer bli uppemot fem kilo tung. Men det är mycket ovanligt att humrar blir så stora som den som fångats i Varberg, menar Mats Ulmestrand, skaldjursexpert vid Sveriges lantbruksuniversitet.

– Det är väldigt ovanligt. Det beror på att det finns en hierarki i hummertillstånden, och sådana stora humrar är dominanta. Och har man inte så många fiender förutom människan så kan man bli så stor.

Humrar är tiofotade leddjur och livnär sig på mask och musslor och lite av varje som finns på havets botten, berättar Mats Ulmestrand. Dykare har ibland rapporterat att de sett humrar äta på maneter.

– När Pehr Kalm, en av Carl von Linnés apostlar, fick se en hummer för första gången kallade han den för en jättestor kackerlacka med plåtsaxar där fram, säger Mats Ulmestrand och skrattar.

Den största hummern som fångats i svenskt vatten lär ha fångats utanför Göteborg 1949 och ska ha vägt sex kilo.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.