Foto: Naina Helén Jåma/TT

Rekordstort intresse i Halland för influensavaccinering

Publicerad

Intresset för att vaccinera sig mot säsongsinfluensan har nått en topp i Halland i år. Rekordmånga inom de medicinska riskgrupperna och personer som är 65 plus har blivit vaccinerade av vårdcentralerna. Trycket är dock så högt att alla som vill inte kommer kunna få sin dos.

Hittills har drygt 50 000 hallänningar i riskgrupp vaccinerats, vilket är en rekordstor siffra. Sammanlagt finns 65 000 doser och när samtliga har förbrukats har 30 procent fler i riskgrupp fått vaccin jämfört med i fjol.

– Det är en stor prestation att på kort tid lyckas vaccinera så många personer. Till följd av att de prioriterade grupperna har fått gå först har vi också lyckats med att inrikta vaccinationen på de som har störst behov i mycket högre utsträckning än tidigare, säger Anders Åkvist, chefläkare i Region Halland, i ett pressmeddelande.

Icke riskgrupper får vänta

Trots att det beställts fler doser än vad som getts de senaste åren kommer inte alla hallänningar som vill kunna vaccineras i år. Vaccinbristen är nationell och enligt Region Halland arbetar man för att få i tag i mer. Doserna verkar dock vara slut hos tillverkarna.

Planen var att erbjuda icke riskgrupper vaccination från den 1 december men detta är inte längre möjligt utifrån bristen på vaccin. Det vaccin som finns kvar behöver gå till Folkhälsomyndighetens prioriterade grupper, alltså riskgrupperna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer