Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill visa att det inte bara har gått att tillverka lokalt utan att ”Det gaur!” alldeles utmärkt”, säger Helena Hertov, designcurator. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Rian designmuseum vill visa att ”Det gaur!” att producera lokalt

Uppdaterad
Publicerad

Från Törngrens krukor till pandemivisir. Utställningen ”Det gaur!” finns nu på Rian designmuseum i Falkenberg och handlar om produktion i Halland då och nu.

– Vi vill visa att det inte bara har gått att tillverka lokalt utan att ”Det gaur!” alldeles utmärkt, säger Helena Hertov, designcurator.

Fler lokala samarbeten mellan formgivare och producenter var målet när desingprojektet SPOK startade 2021. I en ny utställning fortsätter Rian designmuseum arbetet med att lyfta fram lokalproducerat.

Det handlar om exempel från det drygt 50 företag som anslutit sig till plattformen SPOK. Men även historien speglas genom åtta framgångsrika verksamheter inom industri och hantverk i Halland sedan 1700-talet.

”Det gaur”, betyder ”det går” på lokala dialekten morpekanska. Utställningen pågår från 4 februari till 30 april.

Starta klippet för att se och höra mer om utställningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Halland
Mer Nyheter