Foto: TT

Ridskolor kämpar med foderbristen

Uppdaterad
Publicerad

Brist på hö gör att priserna på foder ökar. Detta kan leda till att ridskolorna tvingas höja sin priser på ridlektioner framöver.

I Mickedala ridhus i Halmstad finns 25 hästar som varje dag behöver ca 250 kilo hö att äta.  Än så länge har man kunnat få hö från sin ordinarie leverantör i Laholm, men oron finns eftersom det är brist på foder i landet efter den torra sommaren.

– Vi vill helst inte behöva importera. Det blir dyrt och vi ser att en del försöker sko sig på att importera hö och sedan sälja till hutlösa priser. Vi vill helst gynna inhemska leverantörer så långt det går,  säger Emma Rosenqvist, sportchef på Halmstads fältrittklubb som driver ridhuset.

Klubben, som har 500 medlemmar, har säkrat upp med kontakter till ytterligare en leverantör av hö för kommande säsong. Vanligen kostar ett kilo hö 2 kronor, nu har det gått upp till 4-5 kr kilot och en häst behöver i snitt 10 kg hö per dag, förutom kraftfoder.

Ekonomiska konsekvenser ännu oklara

Emma Rosenqvist kan ännu inte svara på hur det ökade priset på hö kommer att påverka ridskolans verksamhet ekonomiskt.

– Troligen kan vi behöva höja våra priser för ridlektioner, säger Emma Rosenqvist.

Idag kostar en ridlektion mellan 110 och 265 kronor beroende på ålder på ryttaren och svårighetsgrad.

Är det risk för att ni behöver göra er av med hästar på grund av foderbrist?

– Nej, inte än så länge. Det hoppas vi slippa, Säger Emma Rosenqvist.

Söker stöd hos kommunerna

Svenska Ridsportförbundet har nu arbetat fram en mall som ridklubbar ska kunna användas för att söka ekonomiskt stöd hos kommunerna.

– Den ligger på vår hemsida och är en hjälp till våra medlemsföreningar att i dialog med kommunerna höra om det finns ekonomisk hjälp att få. Det ser väldigt olika ut, säger Ann-Catrine Bengtsson, administrativ chef på Svenska Ridsportsförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.