Hans Hoff (S) provade på mindfulness i riksdagen. Foto: riksdagen/TT

Riksdagsledamoten vill förebygga psykisk ohälsa med mindfulness

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga lider av stress. Den halländske socialdemokratiske riksdagsledamoten Hans Hoff vill nu att förebygga psykisk ohälsa med mindfulness, efter han själv provat på det i riskdagen.

BRIS årliga rapport om unga psykiska hälsa visar på att allt flera barn och unga mår dåligt av stress. Det kan handla om stress över att prestera i skolan, på fritiden, utseendemässigt och i sina relationer i verkliga livet och i sociala medier. Sedan i höstas har den halländske riksdagsledamoten Hans Hoff provat på metoden mindfulness i riksdagen.

– Flera ledamöter som har varit på väg in i väggen mår mycket bättre efter att ha provat metoden och jag har träffat elever som provat på det. Resultatet är att det blivit mycket lugnare i klassrummen och bättre studieresultat, säger Hans Hoff (S).

Vad går mindfulness ut på?

– Det handlar om avslappningsövningar, att släppa och lära sig hantera negativa tankar. Det är väldigt enkla tekniker, säger han.

”Det måste göras här och nu – vi kan inte vänta”

Enligt Hans Hoff har metoden provats på ett 80-tal skolor i Sverige. Nu vill han införa det som en obligatorisk del av undervisningen.

– Psykisk ohälsa ökar mer i Sverige än i andra länder i Norden. Det behöver inte vara mindfulness som är lösningen, men något behöver göras här och nu. Vi kan inte vänta. Något måste vi göra för att förebygga ohälsan bland unga, säger Hans Hoff (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.