Foto: Ringhals

Ringhals får köras med skadad plåt

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraftverket i Ringhals får dispens att köra igång en reaktor med skadad bottenplåt efter att man förtydligat för Strålsäkerhetsmyndigheten att ansökan bara gäller fram till 2019.

Det var i samband med en täthetsprovning för två år sedan som ett läckage upptäcktes i bottenplåten på reaktor 2 på Ringhals. Vidare undersökningar visade att reaktorn läckte 29 liter kalkvatten i timmen, vilket var betydligt mer än föregående år då samma siffra låg på 0,15 liter per timme.

Ringhals stängde då av reaktorn för att vidta åtgärder. Men när man ville dra igång den igen så fick man avslag på sin ansökan. Strålsäkerhetsmyndigheten tyckte inte att Ringhals kunde visa upp tillräckliga säkerhetsmarginaler mot sådana här typer av läckage i framtiden.

Förtydligade ansökan

Men efter att ha skickat in kompletteringar till sin ansökan och förtydligat att den ”avser drift fram till utgången av 2019” väljer nu Strålsäkerhetsmyndigheten att ge Ringhalls dispens.

Myndigheten kräver dock att vissa åtgärder måste vidtas innan den 41 år gamla reaktorn får tas i drift igen. Bland annat måste Ringhals göra en analys av hur väl plåten klarar korrosionsskador vid ”mycket osannolika händelser”. Dessutom måste man göra ett nytt test av att svetsfogarna.

Senast nästa år måste det också göras ett nytt test av att reaktorns inneslutning är tät, enligt myndighetens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ringhals

Mer i ämnet