Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Ljungeskog och den enorma kran han använder. Foto: SVT

Robin är den som lyfter bort Gamletullsbron

Uppdaterad
Publicerad

Den 12 augusti ska nedmonteringen av Gamlatullsbron i centrala Halmstad påbörjas enligt kommunen. Ansvarig för arbetet med att lyfta bort bron är den 29-årige kranföraren Robin Ljungeskog.

– Bron har ju blivit rätt så omtalad. Jag brukar flänga runt och jobba i andra län, så det är kul att göra något för Halmstad för en gång skull, säger Robin Ljungeskog, som själv är hemmahörande i kommunen.

Kranen kom på plats under måndagsmorgonen. Foto: SVT

Arbetet går till på så sätt att bron sågas upp i sex sektioner som var för sig lyfts av och transporteras iväg. När exakt lyftet äger rum är inte helt bestämt eftersom en hel del förberedelser krävs.

Gamletullsbron ådrog sig omfattande skador i samband med en brand nyårsnatten 2018. Senare kom en projektgrupp fram till att det är bättre att ersätta snarare än att renovera den.

Kranen kan lyfta 250 ton. I det här fallet behöver den 90 tons motvikt. Foto: SVT

Bron spärrades av den 5 augusti. Den 15 november är det invigning för den nya bron.

I klippet ovan hör du en intervju med Robin Ljungeskog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.