Gamletullsbron spärrades av den 5 augusti. Foto: SVT

Nu ersätts Gamletullsbron med en uppgraderad version

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att byta ut Gamletullsbron i centrala Halmstad har påbörjats. Går allt enligt plan står den klar i slutet på november. Fram tills dess är bron avstängd för trafik.

Arbetet påbörjades 5 augusti och pågår fram till den 15 november.

Det var på nyårsnatten 2018 som bron skadades kraftigt i en brand. Efter vissa reparationer kunde den dock öppnas upp för gångtrafik igen bara någon månad senare. Under våren kom en projektgrupp fram till att bron behöver ersättas.

En liten grävskopa står parkerad mitt på bron.

Enligt Halmstad kommun kommer den nya bron se likadan ut som den gamla gjorde innan den brandolyckan. Dock finns några uppgraderingar. Gångdelen i trä får halkskydd och belsyningskablarna kommer vara inkapslade i stålräcket för att minska brandrisken.

Under nyårsnatten brann Gamletullsbron i Halmstad så illa att stålbjälkarna vred sig av hettan. Foto: räddningstjänsten

Nedmoneteringen börjar den 12 augusti. Bron plockas isär i flera delar och transporteras genom stan. Det här kommer innebära flera tillfälliga vägavstängningar i närheten av bron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.