Rolandh Nilsson i Varberg begravdes i sin kökssoffa – något mycket ovanligt enligt begravningsbyrån. Foto: Privat/Hilles & Tornqvists begravningsbyrå

Rolandh blev född och begravd i samma kökssoffa

Uppdaterad
Publicerad

Varbergsbon Rolandh Nilsson hade en ovanlig sista önskan – att få begravas i samma kökssoffa som han en gång föddes i år 1934.

På sofflocket hade Rolandh Nilsson skrivit ”I denna soffa föddes jag den 4 januari 1934 på Lindesberg nr 7 i Varberg”, och nu har hans önskan om att också begravas i den uppfyllts.

– Det var en jättefin begravningsakt. Det var min fars vilja att begravas i soffan, och han hade pratat om det under många år, säger sonen Hans Eric Nilsson.

Historien om Rolandh har spridits i sociala medier och fått över 700 kommentarer och lett till många frågor.

– De flesta är så översvallande positiva att det är alldeles sanslöst. Jag har fått berätta att både kremering och jordbegravning fungerar, säger Åsa Scharin som driver Facebook-sidan En hyllning till livet.

”Mycket ovanligt”

Magnus Johansson på Hilles & Tornqvists begravningsbyrå har under sina 28 år i branschen inte varit med om något liknande.

– Det är mycket, mycket ovanligt. Men det var såhär Rolandh ville ha det, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.