Foto: TT/SVT

Ronny Löfquist (S) positiv till regeringens förslag: ”Ett steg i rätt riktning”

Publicerad

Regeringen vill nu undersöka om kommunerna kan ta över Arbetsförmedlingens uppdrag. Ett förslag som tidigare lagts av både Hylte och Falkenbergs kommun, där Arbetsförmedlingens kontor nu avvecklas.

– Det är ett steg i rätt riktning, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyrelsens ordförande i Hylte.

Redan innan sommaren, när det stod klart att både Hylte och Falkenbergs kommun sannolikt skulle stå utan lokala kontor, efterfrågade kommunerna att bli piloter för att ta över delar av Arbetsförmedlingens uppdrag.

Nu har det även lagts som förslag i regeringen. Under onsdagen berättade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) att de vill undersöka de juridiska möjligheterna för en sådan lösning. Ronny Löfquist är positiv till regeringens förslag.

”Hylte kan tappa den lokala närvaron”

– Privata aktörer kommer inte att etablera sig i Hylte och då kommer vi tappa den lokala närvaron. Ett bra sätt att förhindra det är att kommunen blir en part, säger han.

Han berättar också att han gjort påtryckningar efter att han själv lade förslaget.

– Det är klart att jag har använt min position och pratat med folk, alla vet vad Halland vill, säger han.

”Vi har jättebra förutsättningar”

Kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg, Per Svensson (S), tror att kommunernas styrka i att ta över delar av uppdraget kommer vara kontakterna som kommun har med näringslivet.

Per Svensson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Falkenberg. Foto: SVT

– Vi har jättebra förutsättningar att lyckas med att ge de som står längst bort från arbetsmarknaden chansen till ett jobb. Därför är det här jättepositivt, säger Per Svensson.

Per Svensson menar även att det är viktigt att understryka att kostnaderna inte ska vältas över på kommunerna, utan att det fortfarande är staten som ska betala för uppdraget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.