Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) vill utreda om kommunerna kan axla delar av Arbetsförmedlingens roll. Foto: Stina Stjernkvist, TT arkiv

Kommunerna kan ta över Arbetsförmedlingens uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill undersöka om kommunerna kan ta över Arbetsförmedlingens roll att stötta människor som har svårt att få jobb. Det framkom när arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) presenterade en rad åtgärder som ska undvika ytterligare neddragningar på den krisdrabbade myndigheten.

– I takt med att arbetsmarknaden förändras måste även arbetsmarknadspolitiken och de myndigheter som verkar där förändras och reformeras, säger Eva Nordmark (S) och syftar bland annat på digitalisering och artificiell intelligens.

Bromsar neddragningar

Nedläggningar av över 130 lokalkontor, sparkrav, personalflykt och svårigheter för myndigheten att utföra sitt uppdrag. Det har varit verklighet på Arbetsförmedlingen det senaste året. Dels sedan moderater och kristdemokrater fick igenom sin budget för 2019, men även efter januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Arbetsmarknadspolitiken ska reformeras och tanken är att privata alternativ ska ta över-

Samtidigt är arbetslösheten på väg att öka. Därför presenterar regeringen åtgärder för att undvika ytterligare neddragningar så att arbetslösa med behov av särkilt stöd ska  fortsätta få det, oavsett var i landet de bor.

Kan inte lämna walk-over

– Arbetsförmedlingen kan inte lämna walk-over. Arbetsförmedlingen ska säkerställa närvaro i hela landet, säger Eva Nordmark (S).

Regeringen vill bland annat utreda i vilken utsträckning kommunerna ska kunna ta över rollen som arbetsförmedlare. Det finns en rad frågetecken om vad som gäller juridiskt.

Enligt TT är reformerna färdigförhandlade med Centerpartiet, som välkomnar tanken på att kommuner tar ansvar i fall där privata utförare inte finns tillgängliga, och att de ska få betalt från Arbetsförmedlingen för sina insatser.

Fortsatt ansvar

Den reformerade Arbetsförmedlingen kommer även i fortsättningen vara ansvarig för den statliga arbetssmarknaden, myndighetsutövning och samverkan över hela landet, även om det inte kommer att ske från egna kontor.

  • Den 30 januari i år meddelade Arbetsförmedlingen att 4 500 anställda skulle varslas om uppsägning på grund av den kraftigt minskade budget som riksdagen beslutat om.
  • Arbetsförmedlingen hade då 13 500 anställda och 430 konsulter.
  • Fram till september hade cirka 1 600 anställda sagts upp och omkring 1 400 sagt upp sig.
  • Enligt riksdagens budget för 2019 skulle myndighetens förvaltningsanslag, där bland annat kostnader för personal ingår, minskas med 800 miljoner kronor till 7,6 miljarder, jämfört med året före.
  • Resurserna till arbetsmarknadspolitiska program sänktes från 13,4 miljarder till 10,6 miljarder kronor. Regeringen sköt till några hundra miljoner i vårändringsbudgeten för i år.
  • Det ansträngda personalläget har dock medfört att Arbetsförmedlingen inte förmått använda de resurser man haft.
  • Regeringen har i budgeten för 2020 mildrat neddragningarna något, jämfört med tidigare förslag. Men både vad gäller anslaget för personal och löner och lokaler samt för program är budgeten avsevärt mindre än för 2019 och 2018.

Källa: Arbetsförmedlingen, TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer