Mikael Sjöberg har rätt till avgångsvederlaget eftersom han jobbat som myndighetschef i mer än sex år. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Arbetsförmedlingens chef kan få miljonfallskärm när han slutar

Publicerad

Om Arbetsförmedlingens generaldirektör inte fått något nytt jobb när han slutar nästa år så behöver det inte innebära någon ekonomisk krasch för honom. Han kan få ett avgångsvederlag motsvarande 24 månadslöner – eller drygt 3,7 miljoner kronor.

Regeringen kommer inte att förlänga förordnandet för Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg när det går ut i mars nästa år. Det meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i onsdags.

Mikael Sjöberg själv sa till SVT att han nu skulle söka andra jobb, både genom Arbetsförmedlingen och andra kanaler.

Men om han inte hittar något så har han rätt till en ekonomisk krockkudde, eller fallskärm. Han kan få ett avgångsvederlag på 24 månadslöner. Mikael Sjöberg har en månadslön på 154 800 kronor, vilket gör att han maximalt skulle kunna få ut drygt 3,7 miljoner i avgångsvederlag.

Annan inkomst räknas av

En förutsättning är att han inte får någon annan inkomst. Den räknas i så fall av från avgångsvederlaget.

För att få ut avgångsvederlaget ska Mikael Sjöberg själv skicka in en ansökan till Statens Tjänstepensionsverk. Han har enligt reglerna rätt till avgångsvederlaget eftersom han varit generaldirektör i mer än sex år och nu inte får någon förlängd anställning av regeringen.

Förutom generaldirektörer omfattar regelverket bland andra högskolerektorer som utsetts av regeringen (se faktaruta).

SVT har sökt Mikael Sjöberg, som via sin presskontakt avböjt att kommentera.

Bakgrund – så säger reglerna

Visa

Fallskärmar för höga statliga chefer regleras i två olika förordningar: ”Förordning (2003:55) om avgångsförmåner för vissa arbetstagare med statlig chefsanställning” respektive ”Förordning (2016:411) om tjänstepension, inkomstgaranti och avgångsvederlag till myndighetschefer”.

Eftersom Mikael Sjöberg började som generaldirektör redan 2005 – då för Arbetslivsinstitutet – så omfattas han av 2003 års förordning.

I båda förordningarna finns regler om inkomstgaranti för statliga chefer som uppnått en viss ålder – 55 respektive 61 år – men också om avgångsvederlag för yngre chefer som uppfyller vissa krav. Framför allt ska man ha jobbat som chef i mer än sex år, vilket Mikael Sjöberg alltså uppfyller med råge.

Mikael Sjöberg kommer att vara 52 år när han lämnar jobbet på Arbetsförmedlingen nästa år.

Källor: Statens Tjänstepensionsverk, regeringskansliet och förordningarna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer