Centerpartiet och Liberalerna har tidigare krävt Mikael Sjöbergs avgång. Detta ska dock inte ha påverkat regeringens beslut, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. Foto: Janerik Henriksson/TT

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg slutar

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg kommer inte få förlängt när hans förordnande går ut i mars nästa år. Regeringen ska nu hitta en ersättare. Sjöberg själv kan nu få nytta av det konto han skapat hos Arbetsförmedlingen för att söka jobb.

Det är Sveriges Radio Ekot som rapporterar att Mikael Sjöberg slutar. Tidigare i år kritiserade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson beslutet att stänga hälften av Arbetsförmedlingens kontor. I intervjun med Ekot säger Ylva Johansson dock att den kritiken inte har något att göra med att Mikael Sjöberg inte får ett förlängt förordnade.

Hon uppger också att beslutet inte har något att göra med att regeringens samarbetspartners Centerpartiet och Liberalerna tidigare har krävt Mikael Sjöbergs avgång.

– Det här är regeringen och det är ett samtal mellan mig och Mikael Sjöberg där vi har gjort samma bedömning. Han har gjort ett mycket bra arbete, viktigt och stort reformarbete under sex års tid, det är en utsatt position där man måste tåla en hel del kritik och att det blåser, och det har han klarat. Nu är vi överens om att det är lämpligt att det blir en ny generaldirektör som fortsätter det nya reformarbetet, säger Ylva Johansson till Ekot.

Kritikern: Väldigt bra

Centerpartiets Martin Ådahl krävde i mars att Mikael Sjöberg skulle bytas ut, mot bakgrund av både Arbetsförmedlingens resultat och en ”allmän oreda” på myndigheten – som bland annat visat sig i omfattande IT-problem.

– Vi har tryckt på för att få till en förändring i ledningen av Arbetsförmedlingen, och det är väldigt bra att Mikael Sjöberg tycks ha kommit till samma slutsats själv, säger Martin Ådahl till SVT Nyheter.

Enligt Ylva Johansson kommer de stora förändringarna av Arbetsförmedlingen att kräva en generaldirektör som sitter längre än vad Mikael Sjöberg hade kunnat göra vid ett förlängt förordnande, en uppfattning som delas av Mikael Sjöberg.

Visserligen säger regeringens uppgörelse med Centern och Liberalerna att förändringarna ska vara färdiga 2021, och Sjöberg hade kunnat sitta till 2023, men både han och Ylva Johansson hävdar att det kommer att återstå så mycket arbete även åren därpå att det krävs en ny chef med längre mandat.

Ska använda Arbetsförmedlingen

Mikael Sjöberg säger till SVT att han inte vet vad han ska göra efter mars nästa år.

– Den som lever får se.

Kommer du att gå till Arbetsförmedlingen och söka jobb?

– Ja jag kommer absolut...jag har redan ett konto på Arbetsförmedlingen, självklart! Sen ska alla som är arbetssökande använda många olika kanaler.

Och det kommer du också att göra?

– Absolut!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer