Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger att Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg fortfarande har förtroende, detta efter beskedet från Martin Ådahl (C) som nu vill se honom utbytt Foto: Erik Simander / Janerik Henriksson / TT

Efter turbulensen kring Arbetsförmedlingen: C och L vill att generaldirektören byts ut

Uppdaterad
Publicerad

Centern eller Liberalerna vill byta ut Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Bakgrunden är gårdagens besked om omfattande kontorsnedläggningar – men också bristande kontroller och hanteringen av det stora datafel som orsakat tusentals felaktiga sanktionsbeslut mot arbetslösa.

Arbetsförmedlingen har under de senaste månaderna fått hård kritik vid flera tillfällen.

I februari avslöjade SVT att man upptäckt ett omfattande datafel som kan ha lett till tusentals felaktiga sanktionsbeslut. I förra veckan berättade Ekot att en ny undersökning som visade på omfattande brister i kontrollen av arbetslöshetsförsäkringen – och i går kom beskedet att ledningen föreslår nedläggning av 132 AF-kontor trots att arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) bett myndigheten att avvakta.

– Jag anser att generaldirektören har tagit ett förhastat beslut, vi förbereder ett uppdrag till Arbetsförmedlingen om att ta en helhetsbild när det gäller kontorsstrukturen och säkerställa att man inte släcker ner verksamheter i förtid, innan det finns fungerande alternativ på plats, sa Ylva Johansson i går till Ekot.

Martin Ådahl (C) var ännu mer kritisk i gårdagens Aktuellt. Han vill att Arbetsförmedlingens insatser för arbetslösa till stor del ska flyttas över till privata aktörer, men menar att myndigheten nu går för fort fram. Och i dag går han alltså ett steg längre i sin kritik.

– Det är så viktigt att vi får reformen på plats för de arbetslösa att det behövs en ny chef på Arbetsförmedlingen, säger Martin Ådahl till SVT.

”Allmän oreda”

Martin Ådahl menar att det finns en ”allmän oreda på alla nivåer” hos AF, som bland annat tagit sig uttryck i att myndigheten inte informerade arbetsmarknadsdepartementet om det stora datafelet.

Liberalerna instämmer med Centern.

– När kritiken blir för hård bör generaldirektören fundera på om han är rätt person. Han har uppenbarligen inte lyckats att vända utvecklingen och se till att människor kommer ut i arbete. Därför menar jag att det bör vara någon annan som ska leda det viktiga förändringsarbete vi har framför oss, säger Gulan Avci (L) som är förste vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Johansson: ”Regeringen styr”

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger i dag till SVT att hon har förtroende för Mikael Sjöberg, och betonar att valet av generaldirektör inte ingår i fyrpartisamarbetet.

– Jag har inga kommentarer till Centern, det är regeringen som styr myndigheterna.

– Regeringen får väl begrunda det vi sagt, men vi tror att det inte är möjligt att fortsätta som vi gör nu, säger Martin Ådahl.

Mikael Sjöberg avböjer via Arbetsförmedlingens presstjänst att kommentera uppgifterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.