– Jag är förvånad över att man inte informerat departmentet ens på tjänstemannanivå, säger Ylva Johansson (S). Foto: TT

Ministerns medarbetare visste inget om it-haveriet på AF

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmarknadsdepartementet hade inte fått någon information om it-haveriet på Arbetsförmedlingen före SVT:s avslöjande, något som gör arbetsmarknadsminister Ylva Johansson ”förvånad”. Samtidigt står det klart att Arbetsförmedlingens ledning kommer att få förklara sig inför granskningsmyndigheten IAF – och kanske också inför riksdagens arbetsmarknadsutskott.

SVT avslöjade på onsdagen att omfattande datafel i Arbetsförmedlingens automatiserade system gjort att tiotusentals arbetssökande kan ha fått felaktiga beslut om indragen ersättning. Totalt kan det handla om uppemot 70 000 felaktiga beslut sedan 2015.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som bland annat granskar Arbetsförmedlingens sanktionssystem, uppger för SVT att man känt till att Arbetsförmedlingen haft tekniska problem, men inte förstått vilken omfattning de haft.

Därför kommer IAF nu att kalla till sig myndighetsledningen för att få svar på hur problemen påverkar rättssäkerheten för arbetssökande, och hur Arbetsförmedlingen hanterar situationen.

”Förvånad att man inte informerat”

Även från politiskt håll kommer starka reaktioner.

– Det är allvarligt om personer inte fått den ersättning de är berättigade till, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till SVT.

Hon uppger att hon och arbetsmarknadsdepartementet inte fått någon information om datafelet från Arbetsförmedlingen före SVT:s avslöjande.

– Jag är förvånad över att man inte informerat departementet ens på tjänstemannanivå.

”Jätteviktigt att vi vet”

Även riksdagsledamoten Martin Ådahl (C) ser allvarligt på det inträffade. Han kommer att föreslå att arbetsmarknadsutskottet kallar till sig Arbetsförmedlingens generaldirektör för att få svar på tre frågor.

– Hur det kunde gå till, hur tillståndet är i Arbetsförmedlingens IT-system och varför man inte informerat. Det är jätteviktigt att vi på den politiska nivån vet vad som händer inom Arbetsförmedlingen.

Martin Ådahl tillhör Arbetsförmedlingens kritiker och har varit pådrivande för den uppgörelse med regeringen som innebär att myndigheten ska avvecklas i dess nuvarande form. Men just kontrollen av de arbetssökande vill Centerpartiet att Arbetsförmedlingen ska fortsätta sköta.

– Arbetsförmedlingen kommer alltid att behöva leverera riktiga myndighetsbeslut, och att de inte kan göra det är faktiskt väldigt allvarligt.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet