I fjol inträffade flera incidenter där ett stort antal brev om sanktioner inte kom ut efter att ha ”fastnat i en server”, något som fick myndigheten att undersöka det automatiserade beslutssystemet närmare. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

SVT avslöjar: Datafel kan ha skapat tiotusentals felaktiga beslut hos Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

Ett allvarligt systemfel hos Arbetsförmedlingen gör att mer än vart sjunde beslut om indraget aktivitetsstöd kan vara felaktigt. Totalt kan det handla om tiotusentals beslut. Sedan i höstas har det automatiserade systemet stoppats och all hantering sköts manuellt. Ingen vet om man kan spåra de felaktiga besluten, och varken arbetslösa eller arbetsförmedlare har informerats om felet.

En av Arbetsförmedlingens viktigaste uppgifter är att kontrollera att arbetslösa som får aktivitetsstöd söker jobb. Kontrollen av de arbetslösas så kallade aktivitetsrapporer är till stor del automatiserad. Varje månad skickas det ut 11 000 beslut där personer till exempel får sitt aktivitetsstöd indraget på grund av uteblivna aktivitetsrapporter.

I fjol inträffade flera incidenter där ett stort antal brev om sanktioner inte kom ut efter att ha ”fastnat i en server”, något som fick myndigheten att undersöka det automatiserade beslutssystemet närmare.

Undersökningen visade stora brister: Mellan 10 och 15 procent av besluten riskerar att vara felaktiga. Det betyder att upp till 1 600 beslut i månaden – eller 20 000 på ett år – kan vara felaktiga. Potentiellt kan uppemot 70 000 beslut ha blivit fel till följd av olika brister sedan systemet togs i drift.

Den enskilde kan ifrågasätta beslutet, men det förutsätter att den enskilde tar strid, och ingen vet i dag hur många av de drabbade som valt att göra det.

Inte känt bland arbetsförmedlare

När felet upptäcktes i oktober stoppades det automatiserade systemet och man övergick till en helt manuell hantering – vilket är mycket resurskrävande och tidsödande men bedöms som det enda rättssäkra alternativet tills felet blivit åtgärdat.

Arbetsförmedlingen vet ännu inte om man kommer att kunna spåra och korrigera de felaktiga beslut som skickats ut. Undersökningen kompliceras av att man inte heller vet när felet uppstod.

Myndigheten har inte gått ut med någon information till arbetssökande, eller ens till de arbetsförmedlare som möter de arbetssökande ute i verksamheten. Detta trots att felet alltså upptäcktes i oktober.

Vet du mer? Kontakta SVT:s reportrar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Robothaveriet på Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet