”Vi får göra vad vi kan med de medel vi har”, säger Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery / TT, Peter Älvstrand / TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kris bland bolagen som ska ta över efter Arbetsförmedlingen

Uppdaterad
Publicerad

De närmaste åren vill regeringen och samarbetspartierna att privata bolag ska ta över allt mer av Arbetsförmedlingens hjälp till arbetssökande. Men minskade beställningar har gjort coachföretagen till en krisbransch. Efter flera konkurser kommer nu varningar om att bolagen blöder, och att delar av branschen kan gå under.

Privata bolag står redan i dag för en stor del av de insatser som ska hjälpa arbetslösa närmare jobb – genom till exempel utbildning och coachning. Men Arbetsförmedlingens beställningar har minskat rejält.

Förklaringarna är flera. I fjol ville regeringen att Arbetsförmedlingen skulle prioritera extratjänster i kommuner och landsting, i år förklarar myndigheten en stor del av nedskärningarna med M/KD-budgetens minskade anslag.

– Vi får göra vad vi kan med de medel vi har, säger Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse.

Konsekvenserna blir hursomhelst tydliga bland bolagen, som förbundit sig att tillhandahålla både lokaler och personal på en rad håll i landet – men inte får betalt när Arbetsförmedlingen inte skickar några deltagare.

Konkurser och rekonstruktion

I höstas gick två stora aktörer i konkurs: Radix och Miroi. Konkurserna blev 2018 års största och tredje största sett till antalet anställda som påverkades.

I år har uppstickaren Arbetsfabriken gått i konkurs, medan bolaget Work for you tvingats ansöka om rekonstruktion då man inte kunnat betala sina skulder.

Numera konkursade Radix prisades så sent som 2016 av tidningen Dagens industri, efter att ha vuxit med 5 000 procent på tre år. Även Arbetsfabriken har prisats så sent som i fjol för sina framgångar – som alltså nu nått vägs ände.

Risk för sämre kvalitet

SVT Nyheter har tagit del av ett internt diskussionsunderlag från Arbetsförmedlingen, där det uttrycks en stark oro över företag som ”blöder”, och där man varnar för utvecklingen framöver:

”Risker med denna situation att vi får sämre kvalitet i befintliga utbildningar och tjänster eller att vi framöver blir utan såväl anbud som etablerade leverantörer i delar av landet. /.../ I värsta fall mynnar detta i att vi delvis bidrar till att ta död på en stor del av den marknad som vi sannolikt förväntas använda för en kraftig privatisering, fullt ut genomförd 2021.”

Upphandlingschefen Martin Kruse går inte riktigt lika långt men säger att Arbetsförmedlingen är medveten om att många företag har problem, och att det också är ett problem.

– Det känns som ett bekymmersamt läge. Vi har ett behov av en livskraftig bransch, vi behöver de här leverantörerna för vårt uppdrag, säger han.

Kontrakt flyttas över

De tre konkurserna har skapat både extraarbete och förseningar, eftersom bolagen suttit på en rad kontrakt över hela landet.

Det gäller till exempel tjänsten Introduktion till arbete, som vänder sig till personer som står mycket långt från arbetsmarknaden, och där konkursade Miroi-koncernens bolag vunnit 16 kontrakt över hela landet (se faktaruta nedan) – kontrakt som nu tas över av andra företag.

Stockholm (två kontrakt), Motala, Göteborg (två kontrakt), Skövde, Ludvika, Hagfors, Värnamo, Västervik, Hudiksvall, Bollnäs, Kramfors, Haparanda, Umeå (två kontrakt)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer