Bolaget fakturerade 2016 en kvarts miljard från myndigheten. Foto: TT/SVT

Coachbolag dömdes ut efter skandaler – plockar ut miljoner

Publicerad

Coachbolaget ABC-kraften har gång på gång kritiserats för undermåliga aktiviteter för arbetslösa och nyanlända – samtidigt som ägarna årligen plockat ut miljonvinster från moderbolaget Happy Business. Men trots kritiken har affärerna vuxit.

För åtta år sedan visade SVT Nyheter hur företaget, som då hette Personalstrategerna, placerade långtidsarbetslösa Fas 3-deltagare i torftigt inredda lokaler, där en av dem målade om felfria stolar som en slags sysselsättning.

Några år senare avslöjades hur samma bolag låtit arbetslösa ägna tid åt fotbad och virkning som rehabilitering till arbete, och hur kursdeltagare skickats på meningslösa studiebesök eftersom lokalerna var för trånga.

Detta samtidigt som ägarna tagit ut i snitt två miljoner i månaden i aktieutdelningar och andra ersättningar från moderbolaget Happy Business.

Intäkterna växte

Arbetsförmedlingen gjorde efter avslöjandena en granskning som bland annat visade fusk med personalens cv. En person som påstods ha jobbat med rehabilitering av arbetslösa hade i själva verket arbetat som spådam. En annan hade själv varit Fas 3-deltagare.

Kritiken var massiv mot att företaget kunnat fortsätta trots flera larm. Men SVT:s nya genomgång av de gångna årens utbetalningar från Arbetsförmedlingen visar att bolagets intäkter inte minskade efter avslöjandena – utan tvärtom växte.

Trots att myndigheten rev upp en rad avtal med bolaget efter den egna granskningen, och uteslöt dem från flera upphandlingar, så kunde ABC-kraften 2016 sälja tjänster för en kvarts miljard till Arbetsförmedlingen.

Förklaringen: Man hade ett stort antal avtal som låg kvar runtom i landet, och kunde dessutom lägga till nya när upphandlingsstoppet så småningom hävdes.

Fortsatt kritik

Enligt Arbetsförmedlingen fanns det inte så många klagomål mot bolaget att det var befogat att fortsätta utesluta bolaget från upphandlingar. Men kritiken har fortsatt komma, inte minst mot insatserna för nyanlända.

I Karlstad har både deltagare och personal öppet sågat verksamheten, och på flera håll har nyanlända själva vittnat om bristande språkstöd som gjort att deltagare inte kunnat förstå undervisningen.

Flera av ABC-kraftens anställda i olika delar av landet har beskrivit för SVT hur bolaget bedriver verksamheter som inte uppfyller Arbetsförmedlingens krav. Men också hur den stora gruppen nyanlända inte alltid förstår vad de har rätt till, och därför inte klagar hos myndigheten.

SVT har vid upprepade tillfällen sökt bolagets ägare och vd som inte återkommit. I en kommentar 2013 skrev han att bolaget ”är ett fullt normalt företag som gör fullt normal vinst och som ägare tar vi ut en fullt normal aktieutdelning”. Företaget tillbakavisade också kritiken om meningslösa aktiviteter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer