Bolaget fakturerade 2016 en kvarts miljard från myndigheten. Foto: TT/SVT

Coachbolag dömdes ut efter skandaler – plockar ut miljoner

Publicerad

Coachbolaget ABC-kraften har gång på gång kritiserats för undermåliga aktiviteter för arbetslösa och nyanlända – samtidigt som ägarna årligen plockat ut miljonvinster från moderbolaget Happy Business. Men trots kritiken har affärerna vuxit.

För åtta år sedan visadeSVT Nyheter hur företaget, som då hette Personalstrategerna, placeradelångtidsarbetslösa Fas 3-deltagare i torftigt inredda lokaler, dären av dem målade om felfria stolar som en slags sysselsättning.

Några år senare avslöjades hur samma bolag låtit arbetslösa ägnatid åt fotbad och virkning som rehabilitering till arbete, och hurkursdeltagare skickats på meningslösa studiebesök eftersomlokalerna var för trånga.

Detta samtidigt som ägarna tagit ut isnitt två miljoner i månaden i aktieutdelningar och andraersättningar från moderbolaget Happy Business.

Intäkterna växte

Arbetsförmedlingen gjorde efter avslöjandena en granskning sombland annat visade fusk med personalens cv. En person som påstodsha jobbat med rehabilitering av arbetslösa hade i själva verketarbetat som spådam. En annan hade själv varit Fas 3-deltagare.

Kritiken var massiv mot att företaget kunnat fortsätta trots fleralarm. Men SVT:s nya genomgång av de gångna årens utbetalningar frånArbetsförmedlingen visar att bolagets intäkter inte minskade efteravslöjandena – utan tvärtom växte.

Trots att myndigheten rev upp enrad avtal med bolaget efter den egna granskningen, och uteslöt demfrån flera upphandlingar, så kunde ABC-kraften 2016 sälja tjänsterför en kvarts miljard till Arbetsförmedlingen.

Förklaringen:Man hade ett stort antal avtal som låg kvar runtom i landet, ochkunde dessutom lägga till nya när upphandlingsstoppet så småningomhävdes.

Fortsatt kritik

Enligt Arbetsförmedlingen fanns det inte såmånga klagomål mot bolaget att det var befogat att fortsättautesluta bolaget från upphandlingar. Men kritiken har fortsattkomma, inte minst mot insatserna för nyanlända.

I Karlstad har bådedeltagare och personal öppet sågat verksamheten, och på flera hållhar nyanlända själva vittnat om bristande språkstöd som gjort attdeltagare inte kunnat förstå undervisningen.

Flera av ABC-kraftens anställda i olika delar av landethar beskrivit för SVT hur bolaget bedriver verksamheter sominte uppfyller Arbetsförmedlingens krav. Men också hur den storagruppen nyanlända inte alltid förstår vad de har rätt till, ochdärför inte klagar hos myndigheten.

SVT har vid upprepadetillfällen sökt bolagets ägare och vd som inte återkommit. I enkommentar 2013 skrev han att bolaget ”är ett fullt normalt företagsom gör fullt normal vinst och som ägare tar vi ut en fullt normalaktieutdelning”. Företaget tillbakavisade också kritiken ommeningslösa aktiviteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.