Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gunvor Juhlin-Danfelt, som själv är pensionerad barnläkare, berätta varför hon tycker att utbildningen i läkemedelshantering behöver uppdateras. Foto: Henrik Montgomery/TT / SVT

Kritik mot kurs för vårdjobb i Halmstad – nyanlända har svårt att förstå

Uppdaterad
Publicerad

För att få kommunala vårdjobb i Halmstad kommun måste man få godkänt i en webbaserad läkemedelshanteringskurs. Men enligt läkaren Gunvor Juhlin-Dannfelt, från Halmstad-Gamletulls Rotaryklubb, är kursen för svår för många nyanlända att klara av.

– Det har inte funnits en tanke på att den här utbildningen skulle rikta sig till många nyanlända, konstaterar hon.

Kursen som heter ”Jobba säkert med läkemedel” togs fram av Sveriges kommuner och regioner (SKR) 2015, som ett sätt att förbereda personer utan vårdutbildning för läkemedelsdelegering, det vill säga att de får arbeta med medicinska uppgifter de inte har formell kompetens för.

Maj Rom, senior konsult på SKR, håller med om att kursen kan behöva uppdateras, men anser samtidigt att det är Socialstyrelsen som borde ansvara för att ta fram en ny kurs.

I klippet hör du SKR svara på kritiken från Rotary.

Socialstyrelsen avböjer intervju med SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.