Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Orrebrant, som är ordförande i Svenska Rovdjursföreningen, är positiv till att vargen sprids och menar att den gärna får etablera sig i Halland. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Rovdjursföreningen välkomnar att vargen slår sig ner i Halland

Uppdaterad
Publicerad

Det finns de som ser positivt på att vargen sprider sig söderut. Däribland Svenska Rovdjursföreningen som under 2021 ökade sitt medlemsantal med 30 procent till 4 000 stycken. De anser att det finns plats för ytterligare ett vargrevir i södra Sverige.

– Det finns flera positiva sidor. En fördel är att det inte blir så förtätat med varg i de mellersta delarna av landet, säger Magnus Orrebrant.

I klippet ger han fler skäl till att vargen borde spridas.

Ett vargrevir i Halland - vad tycker du om det?

Pinnat inlägg

Tack för ert engagemang! Nu stänger vi den här diskussion. På återhörande.

Ylva • Vargen är ett naturligt inslag i vår fauna och vi måste se till att den inte utrotas. Vi förfasar oss över hur man skjuter t.ex. tigrar, elefanter och noshörningar i andra länder och det samlas in pengar till att rädda dem. Är det inte hyckleri att då vilja skjuta de få vargar som finns i vårt land? Vargskräcken i får mig att tänka på medeltida skrock, hur många människor har blivit dödade av varg i Sverige? Jag skulle tro att fästingen är ett farligare djur för oss. Vad gäller tamboskap så får man istället vidta åtgärder för att skydda dem. Skulle olyckan ändå vara framme kan man väl tänka sig en statlig kompensation. En utrotad art får man inte tillbaka.

GB • Vargens överlevnad beror nog inte på antalet revir uran mer på antalet individer. Vårt land är i förändring även vad gäller flora och fauna och vi behöver toppredatorn varg. Varg och andra rovdjur behövs för att balansera. Framöver kommer det en invandring av för oss främmande djur och där kommer vargen att vara en nödvändig begränsande faktor. Dessutom fanns den här långt innan människan började kalla marken för "sin". Så oavsett "tyckande" så har vargen både rätt att existera i livskraftiga populationer och är nödvändig för en fungerande natur.

Anna • Är det inte konstigt att rädslan för rovdjur är så stor, när det finns mycket större hot att hantera, alla orsakade av mänskligheten. Jag välkomnar vargrevir i min närhet, anser att det bör finnas varg i hela landet, men jag förstår också djurägares oro.

Agb • Ser inga som helst problem med det, det är väl inte bara vi människor som ska ta plats och att få skåda en livs levande varg är helt klart en underbar naturupplevelse 👍 det finns mycket annat som är så mycket farligare än vargar. Vi måste värna om de vilda djuren.

Christian Hildebrand • det är väldigt många som vill att vargar ska får Etablera vargrevir här i Halland och Kungsbacka om det blir godkänd från Länsstyrelsen om vargen får Etablera vargrevir här i Halland och Kungsbacka vargen är välkommen med vargrevir här i Halland och Kungsbacka

Karl-Erland Strand • Bra med vargrevir i Halland!

Fredrik Pettersson • Ju mer berikad naturen är av vargar och övriga rovdjur desto bättre för övrigt naturliv

Balkongbiologen.... • Sluta med tramset om att varg ska finnas i Stockholm! För er, oftast jägare, så kan jag tala om att stockholm har mer varg än Jämtland, Ångermanland och Norrbotten tillsammans! Och hade vargar varit farliga så hade det inte funnits några människor kvar i Värmland! Jämför med Spanien som är lika stort som Sverige. Spanien har 49 miljoner innevånare. Sverige har 9 miljoner. Spanien har 2500 vargar och i Sverige så skriker jägare som trötta 2 åringar om 300 vargar...

Anna • Precis som Alva bor jag i närheten av vargar. Jag har aldrig sett och hört dem men inventering säger att de finns här. Troligen hör de mig och min hund när vi promenerar i skogen och håller sig undan. De har inte angripit hundar eller får trots att de har bott ett par år i mina skogar. Däremot lösa hundar har gett sig på andra hundar. Jag förstår att det finns rädda människor men den rädslan går att kämpa emot. Jag har också förstått att vargar som har fått växa och lära sig att jaga vilt av sina föräldrar är sällan på jakt efter tamboskap. Jag har ingenting emot en nyetablerad revir. Den senaste för 10 år sen blev tömd delvis av naturliga skäl, delvis av människor med fördomar och fällor.

– Bildades under senare delen av 90-talet.

– Har omkring 4000 medlemmar i landet och har vuxit lite extra under pandemin.

– Värnar och informerar om Sveriges rovdjur; främst björn, varg, järv och lo.

– Är en ideell och politiskt obunden förening.

Källa: rovdjur.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer