Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför Magdalena Sundqvist (S) vill få göra besök i kommunens verksamhet utan att ha med sig en allianspolitiker. Fredrik Hansson (C) svarar på varför han inte håller med. Foto: Casper Sewerin/SVT

S-kritiken i Kungsbacka: Alliansen stoppar våra besök i kommunen

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråd i Kungsbacka nekas att besöka kommunala verksamheter som äldreboenden, skolor och förskolor utan att ha med sig en styrande allianspolitiker.

– Helt oacceptabelt, säger oppositionsrådet Magdalena Sundqvist (S).

I klippet ovan ser du mer om varför kommunalråd i Kungsbacka inte tillåts att att besöka verksamheter på egen hand – och varför oppositionspartiet S reagerar så starkt på det.

Kommunalrådet Magdalena Sundqvist (S) uppger att hon försökt komma ut på studiebesök i flera av kommunens verksamheter, men nekats alla gånger utom en.

I ett pressmeddelande går nu Socialdemokraterna till stark attack mot att den styrande alliansen hindrar oppositionen från att besöka kommunala verksamheter utan att någon från den styrande alliansen är med.

Gäller inte bara oppositionen

Enligt alliansen gäller förbudet för egna besök alla politiker som inte är direkt ansvariga för en verksamhet – inte bara för oppositionen.

Socialdemokraterna kräver nu i motion till kommunfullmäktige att principen ändras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.