Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här diskuterar Fredrik Hansson (C) och Peter Wesley (KD) bygget. Foto: SVT

Skrytbygge eller snålbygge – så tycker politikerna om nya arenahallen i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Ska nya arenan i Kungsbacka bli ett skrytbygge eller ska det snålas? Majoriteten av Kungsbacka partier är överens om att den ska byggas – men prislappen splittrar styrande alliansen. Här möts Peter Wesley (KD) och Fredrik Hansson (C) i debatt om det som kan bli Kungsbackas dyraste satsning någonsin.

Det förslag som politikerna valt att gå vidare med i planeringen är det dyraste, 550 miljoner kronor. Arenan ska med det förslaget ha kommersiella lokaler för restauranger, affärer och kontor.

Arenan som planeras söder om det nybyggda badhuset på Inlag har överklagats två gånger till högsta instans men fått avslag. 

Valet 2022 Halland

Se klippet ovan där Fredrik Hansson (C), som vill ha det dyrare alternativeet, och Peter Wesley (KD), som vill dra ner på byggplanerna, diskuterar bygget.

Så här viktigt är det med ny arena för handbollsklubben Aranäs:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer om hur stort behovet för en arenahall i Kungsbacka är berättar klubbchef Johan Falk i klippet ovan. Foto: SVT

Så tycker politikerna

Partierna i Kungsbacka har fått ta ställning till påståendet: ”Kommunen ska krympa byggplanerna för den nya arenahallen på Inlag” i SVT:s valkompass. Här är svaren:

  • Mycket dåligt förslag

Centerpartiet: I höst ska kommunen gå vidare med en projekttävling där vi frågar marknaden vad den ser för potential med arenan och vad den ska innehålla och i vilken omfattning. Att nu på förhand krympa arenan innan vi genomfört projekttävlingen är helt fel väg att gå. Kungsbacka växer och vi behöver dimensionera arenan för ett växande Kungsbacka för framtiden!

Kungsbackaborna: Partiet har inte lämnat någon motivering

  • Ganska dåligt förslag

Liberalerna: Vi säger ja till arenahallen inkl kontorsutrymmen men går dessa kontor inte att hyra ut ska de tas bort innan bygget startar.

Socialdemokraterna: Vi har stått bakom det förslag som idag ligger. Dock har den ekonomiska prognosen visat att kostnaderna kan komma att öka. Detta måste bevakas nogsamt.

Sverigedemokraterna: Vi tror att arenan kommer bli mycket bra för Kungsbacka och dess invånare, och att den kommer bidra till att sätta Kungsbacka på kartan. Kungsbacka har ett rikt föreningsliv och är i behov av utökade lokaler. Med möjlighet till lite större evenemang kommer både invånare och turister i större utsträckning kunna ta del av kultur och idrottsupplevelser här, vilket genererar i högre skatteintäkter

  • Ganska bra förslag

Miljöpartiet: Vår bedömning är att placering av arenan i ett område som svämmar över till följd av klimatförändringarna kommer att kräva ännu mer investeringar för att skydda byggnaden. Vi ifrågasätter behovet av en stor arena med tanke på att det finns arenor i grannkommunerna, men är öppna för behov av en hall i stationsnära läge, t ex vid Hede.

Moderaterna: Vi behöver en arena för våra duktiga och framgångsrika föreningar och möjlighet till större event. Då behövs det en resturang för dessa event men övriga ytor får vi se om det finns behov av.

  • Mycket bra förslag

Kristdemokraterna: Partiet har inte lämnat någon motivering.

Vänsterpartiet: Vi vill fokusera på att det finns möjligheter till idrott i hela kommunen istället för bara en stor central arena. Bland annat vill vi prioritera en bandyhall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Halland

Mer i ämnet