Enligt uppgifter till SVT Nyheter Halland så fanns försvårande omständigheter som gjorde det omöjligt för kvinnan att ha kvar sin anställning och sina politiska uppdrag. Foto: SVT

S-politiker i Falkenberg fick lämna efter förtroendekris

Publicerad

En kontroll visade att kvinnan var på två olika ställen samtidigt och fick ersättning för arbete hon inte kan ha utfört. Politikern konfronterades och valde då att sluta sin anställning samt ta time out från sina politiska uppdrag. Ytterligare en kommunanställd har polisanmälts misstänkt för trolöshet mot huvudman.

Den S-politiker som nyligen lämnade sitt arbete och sina mångåriga och tunga politiska uppdrag i Falkenbergs kommun hävdar att hon lämnade frivilligt.

Men enligt uppgifter till SVT Nyheter Halland så fanns försvårande omständigheter som gjorde det omöjligt för kvinnan att ha kvar sin anställning och sina politiska uppdrag.

Enligt ledningen för förvaltningen där kvinnan var anställd så uppstod en förtroendekris.

Annan utförde jobbet

Det handlar om arbetsuppgifter för kommunen som tilldelats en annan person som kvinnan sedan påstått att hon gjort och därefter fått ersättning för. Arbetsuppgifter som hon egentligen inte arbetade med.

Det hela upptäcktes när ett nytt datasystem infördes som visade att kvinnan varit på två ställen samtidigt. På politiska sammanträden samtidigt som hon skulle utfört det beställda arbetet på ett annat ställe. Detta ska ha hänt vid en handfull tillfällen.

– När vi konfronterade henne fick vi inga rimliga eller godtagbara förklaringar till detta, säger Johan Klingborg, förvaltningschef på Falkenbergs kommun till SVT Nyheter Halland. 

Vill inte kommentera

Den före detta politikern säger till SVT nyheter Halland att hon inte vill kommentera kommunens uppgifter.

– Jag har tagit en time out från politiken. Jag får se inför nästa val om jag kommer tillbaka. Jag har även valt att sluta på mitt jobb av personliga skäl. Jag kommenterar ingenting mer, säger kvinnan till SVT.

En kommunanställd polisanmäld

Ytterligare en kommunanställd, som misstänks vara delaktig i händelserna, har polisanmälts och avskedats.

– Den personen har möjliggjort att ersättningen betalats ut till fel person, i det här fallet politikern, och därmed brutit mot våra regler, säger Johan Klingborg.

Varför är inte politikern polisanmäld?

– Vi har, tillsammans med personalavdelningen, gjort bedömningen att det inte finns något misstänkt brott bakom agerandet. Kommunen har inte blivit lurad på pengar. Arbetsuppgiften vi beställt är utförd men av en annan person, säger Johan Klingborg.

Däremot ska kvinnan ha brutit mot kommunens rutiner och policys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.